Naturupplevelser fortsätter locka turister

Publicerad:
Värmester ökade i popularitet under 2020 och många väljer att ge sig ut på vandring. Bilden är från Edsbonden i Slottsbron, en brant vandringsled i svår terräng som leder fram till resterna av en fornborg. Foto: Kasper Norling

Vi cyklar, paddlar och vandrar som aldrig förr enligt Visit Värmland. Semestersäsongen 2021 går i spåren som trampades upp under förra året.

Hemestern eller svemestern fick ett upppsving under coronasommaren 2020. I Värmland så kallades den värmester och Linda Werme på Visit Värmland tror att den håller i sig även denna sommar.

– Vi antar att det blir ganska likt även i år. Förra sommaren ville man ha mycket naturupplevelser, man besökte mycket gårdsbutiker och man såg sig omkring lokalt.

Omställning

När de utländska turisterna uteblev i fjol fick företagen snabbt ställa om. Nu är det andra året i rad som sommaren och dess semestrar kommer att behöva förhålla sig till pandemi och restriktioner.

– Det gick ändå ganska hyfsat trots allt och i sommar är vi lite mer förberedda. Nu har företagen anpassat mycket produkter. Man öppnade upp och gjorde om så att man även blev attraktiv för svenska besökare. Det fungerade ju och det fortsätter man med. Vi är luttrade på ett annat sätt än vad vi var i fjol.

Linda Werme, kommunikatör på Visit Värmland.
Linda Werme, kommunikatör på Visit Värmland. Foto: Visit Värmland

Främst var det utomhusaktiviteterna som lockade.

– Vi cyklar, vandrar och paddlar som aldrig förr, säger Linda Werme och skrattar.

– Naturturismen och mindre besöksmål, som parker, besöktes. Juli 2020 blev ganska bra för många företag men sommaren blev alldeles för kort när man inte visste i förväg hur restriktioner och sådant skulle vara.

Osäkert

De stora förlorarna inom turismen förra säsongen är de som drabbades direkt av restriktionerna.

– Alla evenemangsarrangörer och restaurangerna har varit de stora förlorarna. Det är klart att det fortfarande är ett tufft läge och för evenemangen vet vi ännu inte hur det blir. Det är avhängigt hur restriktioner och smittspridningen fortskrider. Det är det som är avgörande. Men vi tror att det ska bli en ganska okej sommar i och med att företagen redan har gjort anpassningar, säger Linda Werme.

Hon ser positivt på framtiden och tror att turisterna kommer att hitta tillbaka när restriktionerna lyfts.

– Det finns en stor längtan och ett sug efter att mötas när det blir läge igen. Man har ett behov av att få uppleva upplevelser på plats.

Hemestrandet blev räddningen: ”Vi hade vårt bästa år någonsin”

Artikeltaggar

NaturturismSemesterSommarTurismVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare