Hoppa till huvudinnehållet

Hemestrandet blev räddningen: ”Vi gjorde vårt bästa år någonsin”

Publicerad:
Hemestrandet har gett hoppet tillbaka hos flera lokala företagare inom turismbranschen.
Hemestrandet har gett hoppet tillbaka hos flera lokala företagare inom turismbranschen. Foto: Lisa Olaison

Förra säsongen började med utländska turister som uteblev men slutade med att hemestrandet gav hoppet tillbaka. Inför kommande säsong är företagen positiva, trots att coronapandemin tycks hålla i sig.

Turismsäsongen 2020 överraskades av restriktioner och stängda gränser. De utländska turisterna som är så viktiga för så många uteblev. Många företag sadlade om och svenskarna överraskade med sitt hemestrande.

– På campingen var det stora bortfallet norrmännen, men där vägdes det upp av svenskarna på grund av hemestern, säger Johan Särnmark på Treens camping i Fredros.

Johan Särnmark, ägare Treens camping
Johan Särnmark, ägare Treens camping Foto: Treens Camping

Alla fick avboka

Treens har både camping och stugor. Stugorna brukar till större delen bokas av utländska turister, som helt uteblev under förra årets semestersäsong.

– Vi får besökare från Tyskland, England, Holland och Polen. De fick alla avboka eller omboka. Som det ser ut nu vet vi inte om de kan komma i år heller. Det är nästan värre restriktioner nu än förra året, säger Johan Särnmark.

Hemestrande svenskar var räddningen för Kalvbergsåsens islandshästar.
Hemestrande svenskar var räddningen för Kalvbergsåsens islandshästar. Foto: Helen Berg Kalvbergsåsens Islandshästar

Kalvbergsåsens islandshästar strax utanför Munkfors vittnar också om de utländska turisterna som uteblev.

– Vi brukar ha massor med tyskar och holländare, så vi hade ett enormt tapp där men svenskarna fyllde det med råge. Det var värmlänningar som kom hit och red, säger Helen Berg, som drivit Kalvbergsåsens islandshästar sedan 2004.

– Vi gjorde vårt bästa år någonsin förra året.

Utlandsplanerna grusades

Orsaken bakom islandshästarnas ökade popularitet tror Helen Berg har att göra med att svenskarnas utlandsplaner grusades och att man då vände blicken mot sin egen omgivning.

– Jag tror att de som kom länge hade tänkt på att komma men att det hela tiden kommit annat i vägen. Nu kunde man inte göra den där resan utomlands men man ville ändå göra något med familjen.

De öppnar trädgården för kaffesugna vandrare
Mathias Bucht och Anna Åberg Bucht driver Button town café vid Knappstadleden.
Mathias Bucht och Anna Åberg Bucht driver Button town café vid Knappstadleden. Foto: Josef Nyberg Button Town Café

Nyöppnade Button town café längs Knappstadleden i Karlstads kommun har också dragit nytta av att det nya inne blev att vara ute. Även om caféet öppnade så sent som i mars 2021 så har de också märkt av att man vill vara ute och göra något med familjen.

– Det har visat sig vara ett bra koncept att man bara kan komma hit genom att promenera eller cykla. Man kombinerar att man tillsammans tar en promenad eller en cykeltur genom skogen och så stannar man till vid vårt café på vägen, säger Anna Åberg Bucht, ägare Button town café.

Ida Kraft, verksamhetsledare på Klarafors event.
Ida Kraft, verksamhetsledare på Klarafors event. Foto: Klarafors Event

På Klarafors event i Forshaga har man tagit det hela lite längre och nysatsar till årets säsong på naturupplevelser och kurser i naturen.

– Vi har fått ökad efterfrågan på att lära sig klara sig i naturen, att göra upp eld och laga mat utomhus. Vi ser ljust på branschen på det sättet och kommer att anamma det, säger Ida Kraft, verksamhetsledare på Klarafors event.

Coronasäkert koncept

Enligt Staffan Svantesson, grundare av Happie camp med destinationer i Hagfors och på Arnön utanför Väse, så är deras koncept coronasäkert från början. Men det hindrade inte att det blev tvärstopp även för dem i början av förra säsongen.

– Men sen så släppte det på ordentligt. Då hade vi så gott som full beläggning resten av säsongen.

Staffan Svantesson, grundare av Happie camp
Staffan Svantesson, grundare av Happie camp Foto: Happie Camp

Inför kommande säsong varierar känslorna från försiktigt positiva till att glädjande se fram emot den.

– Det känns som att vi går mot en bra sommar igen. Våra ridläger är nästan helt fullbokade, säger Helen Berg på Kalvbergsåsens islandshästar.

– Jag är inte ett dugg orolig för den här säsongen. Vi har ett jäkla tryck redan, säger Staffan Svantesson.

Inför kommande säsong öppnar Happie camp en ny destination i nära anslutning till Glaskogens naturreservat i Arvika kommun.

Båtgäster

På Button town café planerar de för att även kunna ta emot båtgäster.

– Vi är jättetaggade inför den här sommarsäsongen och att se vad det här kan utveckla sig till, säger Anna Åberg Bucht.

Naturupplevelser fortsätter locka turister
Sjönära naturupplevelser.
Sjönära naturupplevelser. Foto: Klarafors Event

Artikeltaggar

ArnönArvikaBåtarCampingForshagaFredrosGunnarskogHagforsHappie CampHästKarlstadMunkforsNäringslivNaturturismRidningSommarTurismVandringVandringsledVärmlands länVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.