Hoppa till huvudinnehållet

Skanska ska bygga nya bostäder på Tullholmen och i Älvenäs

Publicerad:
Skanska ska uppföra ungefär 75 nya bostadsrätter i en U-formad byggnad på Tullholmen i Karlstad där Coop Värmlands huvudkontor tidigare låg. Projektet inleds 2023.
Skanska ska uppföra ungefär 75 nya bostadsrätter i en U-formad byggnad på Tullholmen i Karlstad där Coop Värmlands huvudkontor tidigare låg. Projektet inleds 2023. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

Det blir Skanska som får bebygga den attraktiva tomten på Tullholmen i Karlstad där Coop Värmlands huvudkontor tidigare låg.

Här ska de uppföra cirka 75 nya bostadsrätter, men innan dess måste de bygga fyra nya hyresrätter i Älvenäs.

Intresset var mycket stort för den så kallade dubbla markanvisningen på Tullholmen, berättar teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

– Det var hela åtta bolag som var med i markanvisningstävlingen och det var fler än vad vi trodde det skulle bli med kort varsel och det var många bra förslag som kom in.

– Kul att intresset för att bygga bostäder i Karlstadsområdet fortsätter att vara stort. Det är dessutom bra att vi har den här möjligheten att se till så att det även byggs bostäder i kransorterna via de här dubbla markanvisningarna.

– Vi letar fler tomter för att ordna nya markanvisningstävlingar, säger Henrik Lander (C).

Det är på tomten där Coop Värmlands huvudkontor tidigare låg intill Packhusallén som Skanska ska bygga nytt. Man ska uppföra en U-formad byggnad i tegel med cirka 75 bostadsrätter med en innergård. Byggnaden ska även innehålla ett skyddsrum.

Så här kommer de fyra hyresrätterna se ut som Skanska ska bygga i Älvenäs. Där har byggnaderna utformats med inspiration av den traditionella Värmlandsgården.
Så här kommer de fyra hyresrätterna se ut som Skanska ska bygga i Älvenäs. Där har byggnaderna utformats med inspiration av den traditionella Värmlandsgården. Foto: Illustration: Tengbom arkitekter

Intill Ingenjörsvägen i Älvenäs blir det fyra hyresrätter med två till tre rum och kök. Där har byggnaderna utformats med inspiration av den traditionella Värmlandsgården, en tvåplansbyggnad med sadeltak, stående träpanel och regelbunden fönstersättning.

– Det här blir ett roligt projekt där vi får jobba med två olika typer av bostadsbyggnationer. Jag tror att det kommer bli uppskattade bostäder på båda ställen som passar in i omgivningen, säger Henrik Wiker affärsutvecklare Skanska.

I slutet av 2022 eller början på 2023 väntas byggnationen komma igång i Älvenäs och 2023 är byggstarten i Tullholmen. Tanken är att projekten ska stå klara under 2024 respektive 2025.

Artikeltaggar

ÄlvenäsBostad och byggenHenrik LanderSkanskaTeknik- och fastighetsnämndenTullholmen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.