Hoppa till huvudinnehållet

Glädjebeskedet: Minskad smittspridning på skolorna

Publicerad:
Foto: Collage

Smittspridningen på Karlstads grundskolor har stannat av.

Skoldirektören gläds åt utvecklingen:

– Nu håller vi tummarna för att det fortsätter så här, säger Maria Kjällström.

Precis som i övriga samhället har smittspridningen i grundskolorna i Karlstad eskalerat de senaste veckorna.

Men på fredagen kunde skoldirektör Maria Kjellström skönja en ljusning:

– Utifrån den fakta vi har är smittoläget något stabilare. Vi såg ju en snabb ökning veckorna före påsklovet, men nu ser vi att ökningen inte har fortsatt – utan stannat av.

Vad betyder det i praktiken?

– Vi har inte behövt fatta några nya beslut om distansundervisning och en förklaring kan ju vara att eleverna inte förrän den här veckan har varit på plats i skolorna med tanke på förra veckans påsklov, säger Maria Kjällström.

Hur ser läget ut när det handlar om distansundervisning?

– Vi har distansundervisning på fyra av de åtta högstadieskolorna, i förebyggande syfte för att förhindra trängsel. Förhoppningen är självklart att det inte ska dyka upp nya utbrott så vi inte behöver fatta beslut om mer undervisning på distans.

Coronaregler skärps i Karlstads skolor: ”Avgörande veckor framför oss”

Som skoldirektör har hon haft extramöte med alla rektorer löpande under pandemin, men vid senaste mötet var stämningen lite annorlunda jämfört med tidigare i år:

– Nu var det mer ”hejarop” än ”allvarsrop”, vilket vi ju hoppas ska fortsätta. Men jag har självklart bett alla rektorer att ta ett varv till var för att se över om det går att göra ännu mer för att minska smittspridningen.

Är det någon skola som sticker ut på något vis just nu?

– Nej, inte just nu. Men vi följer ju utvecklingen noga och varje eftermiddag kan det dyka upp nya provsvar, så ser situationen ut, säger Maria Kjällström.

Maria Kjällström är skoldirektör i Karlstads kommun.
Maria Kjällström är skoldirektör i Karlstads kommun. Foto: Britta Staake

– När vi gick in i den här veckan hade vi distans på tre mellanstadieskolor, nu har vi förlängt till på onsdag på Västerstrandsskolan eftersom de hamnade senare i smittspridningen innan påsk. Det är den enda pågående åtgärden vi har just nu.

Under kontroll

Trots de höga smittotalen i Värmland är personalsituationen i skolverksamheten i Karlstads kommun under kontroll, enligt skoldirektören:

– Vi ligger några procentenheter över den sjukskrivningsnivå vi har i vanliga fall, vilket inte är konstigt med tanke på att man ska sjukskriva sig vid minsta symtom. Men vi har kunnat täcka upp i stort sett alla önskemål, 95 till 100 procent, om vikarier, vilket känns väldigt bra.

Läs mer:

Här är veckans viktigaste coronanyheter i Värmland

Artikeltaggar

CoronavirusetGrundskolanKarlstadKarlstads kommunMaria KjällströmSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.