Hoppa till huvudinnehållet

Asplund bakom sista målet

Publicerad:
Rasmus Asplund bidrog till segern mot Washington Capitals med en framspelning till Tage Thompsons 5-2-mål i tom bur. Foto: Derik Hamilton

Buffalo Sabres tycks ha gått genom en metamorfos under de senaste veckorna.

Laget har fått tillbaka självförtroendet och spelar om det skulle kunna besegra vilket motstånd som helst.

Under natten till fredagen stod Filipstadssonen Rasmus Asplund för en framspelning till det sista målet när Sabres vann med 5-2 mot Washington Capitals.

NHL-mötet mellan Washington och Buffalo skulle egentligen ha handlat om Capitalssvensken Nicklas Bäckström, eftersom matchen var hans 1000:e NHL-match.

Men det var svenskarna i Buffalo Sabres som stal showen, dels gav Victor Olofsson Sabres ledningen med 2-1 i den andra perioden, dels spelade Rasmus Asplund från Filipstad fram Tage Thompson till matchens sista mål, det som betydde 5-2 i tom bur.

Rasmus Asplund forecheckade vid den offensiva blålinjen och snappade påpassligt upp en slarvig passning från Anthony Mantha och fick mer eller mindre fri lejd mot den tomma Washingtonkassen. Rasmus Asplund hade förmodligen kunnat skjuta in pucken själv, men valde istället att spela den vidare till kedjekamraten Tage Thompson som satte 5-2-målet.

Rasmus Asplund tycker inte att det är en slump att Buffalo Sabres har spelat bättre mot slutet och på så sätt också nått framgångar.

– Ja vi har ju ändrat om lite i vårt spel så att vi ska kunna ha mer fart vilket har passat oss mycket bättre för vi är ett skridskoskickligt lag - och vi blir mer och mer bekväma i det spelet vilket gör att vi också blir bättre och bättre under matcherna, säger han i en skriftlig kommentar till FT.

Jagar New Jersey

Även om laget vann är Buffalo Sabres fortfarande sist i sin division, men det har nu bara fem poäng upp till New Jersey.

Sabres har dock ingen chans att nå slutspelet och med det skulle man kunna tro att Rasmus Asplund borde vara ett aktuellt namn för Tre Kronor som ska delta i ishockey-VM den 21 maj-6 juni i Lettland.

Kontrakt ska skrivas

Det som dock kan sätta käppar i hjulen för Rasmus Asplund att tacka ja till en landslagsplats är att han ännu inte har skrivit på något nytt kontrakt med Buffalo Sabres för nästa säsong.

Efter säsongens slut blir han en fri spelare fast med restriktioner, vilket innebär att den klubb som försöker att skriva ett kontrakt med honom blir tvungen att kompensera Buffalo Sabres med ett antal val i den nästkommande draften. Vanligast för spelare i Rasmus Asplunds situation är därför att de skriver på nya kontrakt med den klubb som de har spelat för tidigare. Och när en spelare inte har kontrakt brukar den sällan delta i ishockey-VM, eftersom skaderisken är stor och att det i sin tur skulle kunna äventyra det nya NHL-kontraktet.

Buffalo Sabres spelar nästa gång under natten till lördagens svensk tid då det ska ta emot Pittsburgh Penguins.

Artikeltaggar

Buffalo SabresFärjestad BKFilipstads IFIshockeyRasmus AsplundWashington DC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.