Stoppa vindplanerna

Ledare
PUBLICERAD:
Så här får det inte se ut.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Företaget Fred. Olsen Renewables AB har planer på ett gigantisk så kallad vindpark på berget Röknölen, några kilometer norr om Höljes. 57 snurror som är uppemot 270 meter höga vill de förfula det känsliga naturlandskapet med.

De närboende har reagerat kraftigt och en aktionsgrupp mot projektet skall bildas. Det handlar ju närmast om en industri, säger Leif Kihlgren till NWT, med en störande bullernivå. Nyttan kan också diskuteras då vindkraft redan överproduceras under den tid det blåser, så det mesta skulle nog exporteras.

Pikant i sammanhanget är att den tänkta etableringen bara ligger någon mil från ett av Torsby kommuns utpekade stoppområden för vindkraft. Dessa områden kom till efter den uppslitande debatten om vindkraft på Mangslidberget. Till VF säger kommunalrådet Peter Jonsson (S) att det trots allt finns ett kommunalt veto som man kan använda när man väl kommer dit. Det borde man verkligen utnyttja.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.