Hoppa till huvudinnehållet

Så vill 13-årige Alfred utveckla centrum

Publicerad:
Alfred Rosengren gillar Karlstads centrum, men det behövs mer upplevelser och ställen att hänga på, säger han till Centrum Karlstads styrelseordförande Hanna Åkerstedt.
Alfred Rosengren gillar Karlstads centrum, men det behövs mer upplevelser och ställen att hänga på, säger han till Centrum Karlstads styrelseordförande Hanna Åkerstedt.

Trygghet och nya upplevelser. Det tycker 13-årige Alfred Rosengren är viktiga saker att satsa på för att göra Karlstads centrum attraktivt.

Externa köpcentra, en växande e-handel och så en världspandemi på det. Stadskärnorna kämpar med många utmaningar. Centrum Karlstad har tagit ett nytt grepp för att få in nya idéer och Karlstadsbornas egna visioner om hur centrum ska utvecklas. Ledningen för Centrum Karlstad tar helt enkelt med sig någon idérik person ut på stan och gör en City walk.

Yngst hittills

Tidigare har man haft city walks med Karin Vangstad, Fredrika Swenson och kommunpolitiker från olika partier. På onsdagen var huvudpersonen betydligt yngre än tidigare: 13-årige Skårebon Alfred Rosengren.

På en promenad genom centrum berättade Alfred för Hanna Åkerstedt, ordförande för Centrum Karlstad och verksamhetschefen Åsa Eriksson om sina tankar.

– Det finns mycket som är bra med centrum, det finns mycket butiker och så, men det skulle behövas något stort, något som gör Karlstad speciellt, säger Alfred Rosengren.

Vad det skulle kunna vara vet han inte, men det behövs något som sticker ut, menar han. Man skulle kunna utnyttja vattnet mer, han saknar till exempel restaurangen Båten i älven. På Stora torget menar han att man skulle kunna ha mer aktiviteter som matfestivaler och servering av olika slag.

– Det behövs mer ställen där man kan hänga. Jag vill också ha mer live-musik på stan.

Tryggheten viktig

Han lyfter också trygghetsfrågan.

– Särskilt tjejer kan uppleva centrum som otryggt.

Där menar han att bättre belysning skulle kunna vara en enkel åtgärd.

Han har också lagt märke till att människor från olika stadsdelar inte har så många tillfällen att träffas.

– Jag skulle vilja att det arrangeras saker som gör att människor från alla stadsdelar blandas.

Fotnot: Centrum Karlstad Utveckling AB är ett samarbetsföretag som drivs gemensamt av handeln och övrigt näringsliv, fastighetsägarna och Karlstads kommun.

Artikeltaggar

Åsa ErikssonCentrum KarlstadHandelHanna ÅkerstedtKarlstadKarlstads kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.