Region Värmland kritiseras av revisorerna: ”Patienter kan falla mellan stolarna”

Publicerad:
Region Värmland Foto: Tommy Andersson

Revisorerna granskade Region Värmlands omhändertagande och vård vid depression, ångest och suicidprevention 2016 och kom med en rad förslag på förbättringar. När revisorerna granskat samma område på nytt finner de att förslagen till stora delar fortfarande inte implementerats.

Det är företaget Helseplan Consulting Group AB som gjort granskningen på uppdrag av regionens revisorer.

I deras rapport slås det bland annat fast att Regionstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnden inte har en helt ändamålsenlig styrning och inte en tillräcklig intern kontroll för att säkerställa att vården bedrivs i enlighet med de nationella riktlinjerna när det gäller depression, ångest och suicidprevention.

”Organisationen för samverkan är inte tillräckligt tydlig och det förekommer egna tolkningar, bedömningar och prioriteringar vilket medför att framför allt patienter med depression och ångest kan falla mellan stolarna, ”står det i rapporten.

De styrande uppmanas bland annat till proaktivt kvalitets- och utvecklingsarbete för att öka kunskapen inom verksamheten.

Revisorerna vill ha svar från Regionstyrelsen och Hälso-och sjukvårdsnämnden senast den 23 juni om vilka åtgärder de avser att vidta.

Artikeltaggar

Hälso- och sjukvårdsnämndenRegion VärmlandRegionstyrelsenVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare