Hoppa till huvudinnehållet

Klimatet får unga att tappa framtidstron

Publicerad:
Att sätta Greta Thunberg som klimataktivismens ansikte utåt är därför manipulerande och omoraliskt, skriver Sofia Axelsson.
Att sätta Greta Thunberg som klimataktivismens ansikte utåt är därför manipulerande och omoraliskt, skriver Sofia Axelsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är ohederligt att frammana katastrofkänslor och ångest hos ungdomar, obefogad sådan dessutom, skriver Sofia Axelsson.

Klimatångest är ett begrepp som blivit allt mer vedertaget de senaste åren. Vissa menar att skolstrejkerna för klimatet ska väcka nyttig ångest hos den yngre generationen. Psykologer vittnar om ökad psykisk stress och ångest hos unga och Sifos undersökningar från 2018 bekräftar detta: 70 procent av Sveriges ungdomar upplever klimatångest. Den tänkta moroten har lagt sig som en blöt filt över våra unga tyngd av hopplöshet, rädsla och passivitet.

Inte nog med att medias presentation av klimatfrågan har blivit snedvriden och att journalister övergivit den fundamentala objektivitetsprincipen för att gå politikens ärenden. Nu lärs även politiserad fakta ut som vetenskap i skolan och skam den som inte tar skeden i vacker hand. Politiken har kidnappat vetenskapen och resultatet är förlorad framtidstro. Har det inte gått för långt?

Barn och ungdomar är lättpåverkade och har nära till katastroftankar, det ligger i deras konstitution. Att sätta Greta Thunberg som klimataktivismens ansikte utåt är därför manipulerande och omoraliskt. Det är ohederligt att frammana katastrofkänslor och ångest hos ungdomar, obefogad sådan dessutom. Vi vuxna måste vakna ur den rådande konsensusdvalan och ta reda på fakta. Skolan bör fundera över sin roll, ge en mer balanserad och vetenskapligt förankrad bild av vad som pågår istället för att elda på en skev världsbild som gör mer skada än nytta.

Så skriver du en debattartikel

Vi har ett polariserande och kategoriskt system där den som inte blint godtar den politiserade versionen av klimatsituationen anses vara klimatförnekare. Vi behöver separera fakta från politik och sluta rapa upp sanningsministeriets katastrofberättelser. Vi måste framför allt sluta tysta ned kritiken och snuva vetenskapen på dess yttersta fundament: kritik!

För att vetenskapen ska vara vetenskap måste den ständigt prövas mot kritik och ifrågasättas. Inom politiken ser det annorlunda ut, där ägnar man sig åt meningsmotstånd och pajkastning. I dag intar politiken rollen som vetenskap och två kategorier finns att välja mellan: antingen är du klimatförnekare eller aktivist. Med tanke på Greta Thunbergs framfart och public service propagandamaskineri är det lätt att konstatera vilken åsikt som klingar bäst i PK-samhällets öron.

Vi ljuger för och manipulerar våra unga, och för att citera allas vår Greta: How dare you?

Känner du inte till sanningsministeriet kan du börja med att lägga undan Läckbergs senaste och istället plocka upp George Orwells 1984. En skildring av framtiden vi står inför vad det verkar. Låt de alarmklockorna ljuda istället.

Sofia Axelsson

Fil kand, internationella relationer, Göteborgs universitet

Artikeltaggar

ÅngestDebattGeorge OrwellGreta ThunbergKlimatSifoUngdomar