”Döda poeter har också varit unga”

Publicerad:
Gustaf Fröding, Karin Boye och Nils Ferlin är några av de döda poeterna vars verk nu ska möta unga läsare. I en ny bok samsas klassikernas verk med poesi tillkommen i modern tid.

Både gamla och nya poeter har något att säga dem som växer upp idag. Det är budskapet i en ny antologi, fylld med dikter för unga. I boken ryms både värmländska giganter och Bibeln – och nutida diktare.

– Vi tror att det finns ett behov, säger bokförläggaren Mattias Henrikson.

Han har tillsammans med Hanna Gerhardsen, Margot Henrikson och Sandra Fröjd ett svårt, men säkert också mycket intressant, arbete bakom sig.

Kanske har de bråkat lite ibland, kanske har de fått förhandla om favoriter. De utgör i vilket fall kvartetten som valt ut dikterna i en helt ny bok med svenska dikter. ”Dikter för unga” heter boken, med underrubriken ”Älskad poesi – från Predikaren till Johannes Anyuru”.

– Det svåraste var att välja bort, säger Hanna Gerhardsen, som är redaktör på förlaget Ordalaget, som ger ut boken.

– När vi har valt har vi haft dagens ungdomar för ögonen. Det var många klassiska dikter som inte kom med, för att vi inte tyckte att de talar till dagens ungdomar, säger Mattias Henrikson, som är förläggare på Ordalaget.

Gamla har varit unga

Därmed inte sagt att alla gamla poeters verk behöver upplevas som föråldrade och passé, tvärtom.

”Allt gammalt är inte gammalt. Döda poeter har också varit unga”, skriver de i förordet.

– Problemen är desamma, säger Mattias Henrikson.

– Vi ville ha med de stora författarna för att de är viktiga och talar till människor fortfarande, men vi ville ha med både gamla och nya, moderna författare och även få in både män och kvinnor, säger Hanna Gerhardsen.

Så hur står sig de gamla poeterna i mötet med dagens unga läsare?

– Jag tycker att de står sig bra. Många av de här gamla författarna tar upp väldigt grundläggande känslor och man kan känna det ända in i märgen, säger Hanna Gerhardsen.

Boken innehåller ett 80-tal dikter och ges ut av Ordalaget.
Boken innehåller ett 80-tal dikter och ges ut av Ordalaget.

Inte heller behöver äldre dikter vara svårare att ta till sig än modernare.

– Karin Boye är inte svår egentligen och inte Fröding heller, det gäller bara att välja rätt grejer av dem, säger Mattias Henrikson.

Ferlin och Fröding

Av Nils Ferlin har de till exempel inte valt någon av de religiöst grubblande dikterna, utan den lite ovanligare ”Tro mej”, ur diktsamlingen Från mitt ekorrhjul, 1957. Dikten handlar om en bestialisk mångmördares mamma, som hävdar att sonen minsann är väldigt snäll, egentligen.

Av nyss nämnda Fröding valde de Strövtåg i hembygden, ur Stänk och flikar som kom ut redan 1896, men fick en ny publik när Mando Diao tolkade den.

– Många unga tar till sig poesi även genom låttexter, säger Mattias Henrikson och påminner också om Fredrik Lindströms tv-program Helt lyriskt, där moderna artister tolkade klassiska svenska poeter.

En ung Nils Ferlin. Han levde 1898–1961 och bilderna från hans skoltid ingår i utställningen på Ferlinmuseet i Filipstad. Han hade ingen enkel tid som ung; bland annat förlorade han sin pappa i tidig ålder.
En ung Nils Ferlin. Han levde 1898–1961 och bilderna från hans skoltid ingår i utställningen på Ferlinmuseet i Filipstad. Han hade ingen enkel tid som ung; bland annat förlorade han sin pappa i tidig ålder. Foto: Emely Wallo Bergare

Bland övriga poeter som passerade urvalets nålsöga finns Karin Boye, Edith Södergran, Barbro Lindgren, Tomas Tranströmer och Harry Martinsson, men också Jila Mossaed, akademiledamot med ett förflutet i Karlstad.

Totalt är ett 80-tal dikter med i samlingen, som är indelad i kapitel med teman som vardag, samhälle, smärta, natur och miljö, visdom och kärlek – så klart.

En annan fas i livet

Både unga och gamla läser poesi, men de tror att läsare i olika åldrar har olika ingångar i läsningen. Vissa teman talar mer till yngre, andra mer till äldre.

– De är i en annan fas i livet. När vi valde ut dikter tänkte jag tillbaka mycket på mig själv när jag var ung och vilka dikter jag kommer ihåg, som satt spår och som jag kunde gå till för att finna tröst eller igenkänning, säger Hanna Gerhardsen.

Vad kan poesin betyda för unga idag?

– Jag tror att den kan betyda att man känner stöd i att få igenkänning i att andra också har känt så här, att det inte bara är jag som känner så här, säger Hanna Gerhardsen.

”Det finns ett behov”

Poesi omtalas ofta som en smal genre, men förläggaren Mattias Henrikson ser potential i boken, som just har nått marknaden. Den kan användas både i skolor och i privatlivet.

– Jag tror att det finns ett behov. Tittar man i bokhandeln, finns inte så många diktantologier som är riktade till unga. Vi ville göra en som hade både ny och klassisk poesi, säger Mattias Henrikson.

– Det känns som en fin present att ge till någon som kan ha den i starten inför vuxenlivet, säger Hanna Gerhardsen.

Hassan vann poesitävling med sin allra första diktSvenska musikkändisar höjer sina röster för FerlinDärför är poeter rädda för lycklig kärlek

Artikeltaggar

AlsterFilipstadFörfattareGustaf FrödingHistoriaJila MossaedKarin BoyeKarlstadLitteraturNils FerlinPoesiSkola och utbildningUngdomarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare