Hoppa till huvudinnehållet

Billeruds GK förbereder inför ny säsong

Publicerad:
Klubbchefen Jörgen Carlsson berättar att det skett en hel del förändringar på Billeruds Golfklubb sedan förra säsongen.
Klubbchefen Jörgen Carlsson berättar att det skett en hel del förändringar på Billeruds Golfklubb sedan förra säsongen. Foto: Carolina Schützer

Våren är här, om än med ganska osäkert väder fortfarande; sol ibland, regn ibland och lite snö ibland. Men nu håller man tummarna för att värmen ska hålla sig kvar och göra golfbanan på Billeruds Golfklubb klar för spel - förhoppningen är att kunna öppna i slutet av april. Då med en hel del nyheter.

Nu är man i full gång med förberedelser och planering inför en ny golfsäsong på Billeruds Golfklubb. Klubbchefen Jörgen Carlsson blickar tillbaka på den gångna säsongen, som var ett minst sagt konstigt verksamhetsår för golfklubben, precis som för alla andra idrottsföreningar. Dock konstaterar Jörgen att det ändå var en väldigt bra säsong på sätt och vis.

– Väldigt konstig säsong, men den blev på ett sätt ändå väldigt bra. Vi fick ställa om mycket, precis som alla andra, men det var också väldigt lärorikt. Man fick börja tänka i andra banor, säger han.

Golfen känns ändå som den fått ett uppsving av corona?

– Ja, vi har absolut sett en sådan utveckling och därmed blev ändå säsongen väldigt bra. Det har spelats oerhört mycket golf under 2020, och det bokades otroligt mycket. Tävlingsverksamheten fick ju stå tillbaka, men sällskapsronderna fick ett stort uppsving. Jag tror aldrig jag har varit med om att det spelats så mycket faktiskt.

Tror du att det kommer att hålla i sig?

– Jag tror att vi kan förvänta oss ett liknande år i år ja. Det är en bra aktivitet; socialt, men ändå med distansering, och man rör sig på stora ytor utomhus.

En av de största förändringarna är den nya restaurangen; Restaurang Sjöskafferiet.
En av de största förändringarna är den nya restaurangen; Restaurang Sjöskafferiet. Foto: Carolina Schützer

Ny krögare

Jörgen berättar att det skett en hel del förändringar på Billeruds Golfklubb sedan förra säsongen. En av de största förändringarna är den nya restaurangen; Restaurang Sjöskafferiet. Golfklubben har gjort klart med en ny krögare inför den kommande säsongen; Robin Andersson, som driver Anderssons restaurang i Grums.

– Det ska bli spännande! Ankans golfkrog har varit här i tio säsonger, men nu kände hon att hon ville göra någonting annat. Så det var ett ömsesidigt farväl, med många fina år tillsammans bakom oss. Så nu går vi in i ett nytt jättespännande samarbete med Robin, berättar Jörgen.

Trots att man inte sökt någon ny krögare så hade man fyra intressenter - lotten landade tillslut på Robin. Tanken var att restaurangen skulle ha öppnat den här veckan, men i och med en liten känning av halsont valde man att skjuta lite på öppningen.

– Vi kände att det var säkrast så, även om han inte känner sig dålig. Men vi räknar med att öppna inom det närmaste. I stället för öppning blev det ett coronatest, skrattar Jörgen och fortsätter:

– Jag tror att detta kan locka det nyfikna folket. Det ska bli ett utflyktsmål och attraktivt för hela familjen - för golfare och icke golfare. Vi tror att vi har hittat en bra mix - det ska vara attraktivt för den stora publiken och en trevlig mötesplats.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Uppfräschning på rangen

Driving rangen har också fått sig en riktig uppfräschning. Tidigare har det funnits två slagmattor under tak - denna byggnad har återuppbyggts av ideella krafter, då den under vintern blåst omkull. Därefter fortsatte man med att väderskydda ytterligare 8 slagmattor med ett stort tak.

– Så nu har vi åtta plus två mattor under tak och sju stycken utan. Vi hade aldrig kunnat genomföra detta om det inte varit för tappra medlemmar som hjälpt till. En firma hjälpte oss med stommen, men mycket av jobbet är ideellt, berättar Jörgen och fortsätter:

– Nya slagmattor är också på gång, men de har tyvärr fastnat någonstans i leveransen. Några nya mål kommer också ut på rangen.

Jörgen hoppas på att detta kan bli ett ställe att hänga på - att det blir en mötesplats för folk.

– Vi hoppas på mycket liv och rörelse här, säger han.

Ett nytt samarbete i shoppen med Karlssons Golf.
Ett nytt samarbete i shoppen med Karlssons Golf. Foto: Carolina Schützer

Man har även ett nytt samarbete i golfshoppen med Karlssons Golf. Det är klubbens tränare Kristoffer Karlsson och hans syster Jessica Karlsson som tillsammans driver företaget.

– De förser shoppen med kläder, skor - ja allt vi behöver. Dessutom kan man köpa klubbor av Kristoffer, som använder sig av trackman och därefter optimerar en bag utefter vad som passar dig, berättar Jörgen.

Hoppas öppna i månadsslutet

Snart är golfsäsongen här, men än så länge är det bara självplock på den uppfräschade driving rangen som gäller. Dock har man sparkat i gång nybörjarkurser redan, där 16 personer deltar.

Ännu är inte banan öppen, men Jörgen hoppas på att öppningen kommer inom en snar framtid.
Ännu är inte banan öppen, men Jörgen hoppas på att öppningen kommer inom en snar framtid. Foto: Carolina Schützer

Hur mår banan nu?

– Det har varit en tuff vinter för banan. I oktober och november var det en hel del nederbörd, och sedan hade vi en vinter i år, vilket betyder ordentligt med tjäle. Det dröjer innan banan kan torka upp ordentligt då, eftersom det fortfarande är så kallt å nätterna.

Det behöver vara 6 - 8 grader i jordtemperatur för att det ska börja gro på banan. Just nu har man en vårduk på alla greener för att skydda dem och behålla värmen. Annars är risken att gräset frystorkar och sedan går av när det blir kallt och kommer vind.

Ännu är inte banan öppen, men Jörgen hoppas på att öppningen kommer inom en snar framtid.

– Vi är ju väldigt väderberoende, men vår förhoppning är ju att kunna öppna banan i slutet av april. Så nu väntar vi på värmen, och att banchefen Richard Nyström ger grönt ljus, skrattar Jörgen.

Artikeltaggar

Billeruds GolfklubbGolfValnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.