Skolnämndens beslut: Lägger ner Eira

Publicerad:
Förskolan Eira. Foto: Sandra Österman

Förskolan Eira läggs ner. Det beslutades efter lunch på onsdagen vid det extrainsatta nämndmötet.

– Vi har för många platser och för lite ekonomi, säger Ulf Engström (S), vice ordförande i skolnämnden.

Nämndordföranden Johanna Gustavsson (C) förklarar att beslutet vägde mellan att stänga Eira eller att avveckla två andra avdelningar på någon annan förskola i kommunen. Att det blev Eira har att göra med att det blir en större ekonomisk vinst.

– Det är möjligt att avveckla Eira i sin helhet och då komma undan kostnaderna med hyra och städ som skulle vara kvar om man avvecklade två avdelningar av någon annan förskola med fyra avdelningar. Det hade inte varit en lika stor besparing, säger hon.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Synpunkter och inspel från vårdnadshavare har trillat in till både skolnämnd och skolförvaltning sedan förslaget om nedläggning blev känt. En namnlista har lämnats in och under föregående vecka hade politiker och tjänstepersoner ett digitalt möte med vårdnadshavare.

Hur påverkade det beslutet?

– För mig är det viktigt att lyssna och ha dialog och jag tycker det har varit bra samtal med föräldrar och det kom fram bra argument under mötet. Men vi behöver ta hänsyn till den ekonomiska situation. Det är baksidan med det här tyvärr, säger Johanna Gustavsson.

Ulf Engström menar att beslutet hade kunnat undvikas om nämnden antagit oppositionens budget.

Hur då, när skolförvaltningen menar att de får pengar för antalet barn?

– Realiteten hade varit bättre med vår budget, säger han.

Dock menar båda att satt budget måste respekteras.

Ett av skälen till att beslutet skickades på återremiss var för att politikerna ville ha mer underlag till beslutet, något som båda menar att de nu har fått.

– Jag känner mig trygg i beslutet, menar Johanna Gustavsson.

Det finns enligt dem inget satt datum för när Eira ska vara avvecklad som förskoleverksamhet, men det kommer ske någon gång under hösten 2021.

– Det är en tjänstemannafråga men jag tänker att det ska gå mjukt och tryggt till och inget datum som är hugget i sten. Det ska finnas utrymme och jag tror att tjänstepersonerna också tänker så, säger Johanna Gustavsson.

Socialdemokraterna kände sig dock skeptiska även om de gick med på nedläggningen. Anledningen till det är det beslut om mindre barngrupper som sedan tidigare tagits i kommunfullmäktige. Det beslutades därför att en grupp skulle tillsättas med politiker och någon tjänsteperson från skolförvaltningen där de ska titta mer på vad det beslutet ska innebära i praktiken.

– Vi har ett fullmäktigebeslut att ta hänsyn till. Men vad är mindre barngrupper? Det finns en siffra i läroplanen, men vad anser vi vara rimligt och vad är prislappen på det? säger Johanna Gustavsson.

Enligt henne kommer gruppen starta skyndsamt och kommer rapportera vid varje nämnd hur långt de kommit i sitt arbete.

Texten uppdateras.

De vill rädda sin förskola: ”Det är konstigt”

Artikeltaggar

BefolkningFörskolorSkola och utbildningSkolförvaltningenSkolnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare