Skillnad i migrationspolitik

Publicerad:
Märta Stenevi (MP) och Morgan Johansson (S) står bakom ny migrationspolitik. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I förra veckan blev det tydligt att det gör skillnad på vilka som sitter i regeringen när det gäller den svenska migrationspolitiken. Moderaterna har lärt sig läxan, men det har inte Socialdemokraterna, som måste dras med Miljöpartiet.

I torsdags så gick Moderaterna ut och presenterade ett detaljerat förslag om 100 punkter för en bättre och stramare migrationspolitik – resultatet efter ett gediget internt arbete under två år. Uppenbarligen fick regeringen skrämselhicka och snodde lite senare samma dag raskt ihop power point-presentation om det förslag om ny migrationslag som skall skickas till lagrådet på remiss. Men någon mer utförlig beskrivning bjöd de inte på.

Det säger en hel del om de problem som S och MP har att komma över. S vill få det att framstå som att de också minsann vill ha en stramare politik, men samtidigt måste de ta hänsyn till sin koalitionspartner, och MP vill snarare att det motsatta, en mer generös migrationspolitik, skall framstå. Det blev tydligt under och efter presentationen med migrationsminister Morgan Johansson (S) och statsrådet och nybakade språkröret Märta Stenevi (MP).

Regeringen säger att den tillfälliga migrationslagen från 2015 skall ersättas med en permanent, där normen skall vara tillfälliga uppehållstillstånd och inte permanenta. Det låter som en uppstramning, men det förtas lika snabbt av alla undantag.

Bland annat handlar det om en särskilt humanitär skyddsgrund som i praktiken kommer att innebära att försörjningskravet för anhöriginvandring luckras upp, och en de facto-amnesti för ensamkommande unga män utan skyddsgrund. Alltså de som den ökända gymnasielagen nu omfattar. Kraven på att lära sig svenska och samhällskunskap för medborgarskap skjuts också in i en okänd framtid.

Sammantaget får det miljöpartister att segerrusigt brista ut att det blir lättare att få permanent uppehållstillstånd och att många av de som kom hit 2015 hinner få permanent uppehållstillstånd innan de nya reglerna börjar gälla. S har helt enkelt sålt sig till MP för att få behålla regeringsmakten.

Kontrastera då detta med Moderaternas förslag, som innebär att invandringen måste minska för annars har vi ingen chans att klara av integrationen av de som redan är här. M konstaterar att invandring skall vara bra för Sverige, vilket låter som en självklarhet. Men problemet är att så har det inte fungerat i dag.

Därför vill M ha ett volymmål, samt fokus på språkkunskaper och självförsörjning. Bland annat så vill de ta bort flerbarnstillägg, försörjningsstöd och etableringstillägg och istället införa en statlig etableringsersättning med ett tak på 12 000 kronor i månaden de första fem åren. Detta för locka fler till arbete istället för bidrag. Partiet tar även ett stort helhetsgrepp kring integrationen, och lägger förslag inom bostads- och kriminalpolitiken.

Man kan dock diskutera om inte M borde ha gått ännu längre. Själva asylrätten som den är i dag behöver förändras. Asyl borde snarare sökas utanför Europa så att inte migranter lockas på farofyllda resor över Medelhavet. Att koncentrera oss på kvotflyktingar skulle också garantera att mer skyddsvärda, som kvinnor barn och gamla, kommer hit.

Det återstår att se om regeringens förslag tar sig genom riksdagen. Skulle den göra det har M lovat att riva upp den nya lagen om de får regeringsmakten. Så väljarna har ett tydligt val nästa år.

Artikeltaggar

AsylEnsamkommande flyktingbarnFlyktingarLedareMärta SteneviMigrationMiljöpartietModeraternaMorgan JohanssonSocialdemokraterna

Läs vidare