Hoppa till huvudinnehållet

På Karlskoga lasarett: Barnhabiliteringen hårt drabbad av covidsmitta

Publicerad:
Personal på barnhabiliteringen på Karlskoga lasarett har insjuknat i covid.
Personal på barnhabiliteringen på Karlskoga lasarett har insjuknat i covid. Foto: Roger Gleisner

Inför helgen insjuknade mer än två tredjedelar av personalstyrkan på barnhabiliteringen i Karlskoga. De som nu finns på plats har testats och är smittfria.

Barnhabiliteringen i Karlskoga har drabbats av covidsmitta. En situation som gjort att personalstyrkan på plats begränsats avsevärt. Enligt uppgift skulle avdelningen ha behövt stängas av samma orsak, men det dementerar verksamhetschef Kenneth Karlsson.

– Vi har inte stängt. Det var en smittspridning som blev i teamet inför helgen, men vi har nu två medarbetare på plats som inte är smittade. Så det är öppet, säger Karlsson.

Av sju i personalen har fem insjuknat ungefär samtidigt i covid. De två som finns på plats, en specialpedagog och en kurator, är testade med negativt resultat.

Otroligt smittsam

Barnhabiliteringen är en öppen mottagning. Det gör att man tar emot fysiska besök och man träffas dagligen inom personalstyrkan. Teamkonferenser hålls, men man försöker följa de rekommendationer som finns och anpassa verksamheten därefter.

– Vi använder nu visir och munskydd i alla ärenden även om vi bara är två stycken på kontoret, säger Karlsson.

Även om det inte är bekräftat att det är den brittiska varianten som personalen drabbats av så är det Karlssons gissning.

– Nu vet jag inte exakt men man kan ana att det är den brittiska varianten, den är ju otroligt smittsam. Så även om man följer alla restriktioner så ser man hur smittsam den kan vara. Det är inte roligt nu, säger Karlsson.

Håller avstånd

Efter att barnhabiliteringen drabbats har reaktioner kommit om att också barnmottagningen haft fysiska möten i personalstyrkan trots vetskapen om smittspridningen på lasarettets andra avdelning.

Att möten hållits med upp till fem personer samtidigt bekräftas av närvarande personer genom Märtha Lundkvist, tillförordnad chef på Karlskoga lasarett. Men menar att även här har man följt gällande rekommendationerna.

Aldrig stängt

Barnhabiliteringen ingår i länsverksamheten så att inte ha öppet har aldrig varit ett alternativ. Den som behöver hjälp ska alltid kunna erbjudas.

– Vi kan aldrig stänga en verksamhet, men vi kan sätta upp en skylt på dörren att just nu har vi inga medarbetare på lokalkontoret men att vi har en uppgift att se till att ge vård till alla, avslutar Karlsson och menar att man kan får hjälp av personalen från Örebro om det behövs.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlskogaKarlskoga lasarettPandemiVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.