Nytt beslut: Hotade landsbygdsskolorna får vara kvar

Publicerad:
Kommunen redovisade ett starkt bokslut med ett resultat på cirka 18,8 miljoner kronor. Foto: Peter Bäcker

Kils kommunstyrelse redovisade under tisdagens sammanträde ett starkt bokslut och beslutade bland annat att landsbygdsskolorna i Boda, Fagerås och Tolita ska vara kvar.

Kils kommun kunde redovisa ett bokslut med ett resultat på 18,8 miljoner kronor. Utöver detta tillkommer kommunens bolagskoncerns resultat på cirka nio miljoner kronor.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (S) är nöjd med resultatet:

– Det har gått mycket bra för kommunen och resultatet är bättre än vad vi budgeterade för. Vi är nöjda men det finns givetvis alltid utmaningar kvar.

Den så kallade Kilsmodellen som innebär att alla som kan jobba ska jobba är också prioriterad vilket innebär satsningar på utbildning, praktik och arbete.

– Alla ska bidra efter förmåga och få efter behov, säger Anders Johansson (S).

Hotade skolor blir kvar

Kommunstyrelsen har också beställt och tagit del av en rapport kring framtida strukturer för lokaler inom skola och förskola.

Utredningen pekade på att landsbygdsskolorna i Boda, Fagerås och Tolita skulle läggas ner, bland annat eftersom det går få elever där. Kommunstyrelsen beslutade under sammanträdet att skolorna, trots rapporten, ska vara kvar.

– Antalet elever på skolorna har inte minskat och vi tror på Kil och vi tror på utveckling. De här skolorna är viktiga för samhällena och närhetsprincipen är viktig, det råder det inga oenigheter kring i Kil, säger Anders Johansson (S).

Artikeltaggar

Anders JohanssonBokslutFageråsKilPolitikSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare