Länsstyrelsen säger nej till dispens för bastu

Publicerad:
Den aktuella bastun vid Askesjön som den avbildats i Länsstyrelsens handling. Foto: Länsstyrelsens handling

Länsstyrelsen upphäver Bengtsfors kommuns beslut i ett strandskyddsärende gällande en bastu.

Bengtsfors kommun beviljade i september 2020 strandskyddsdispens för en bastu på cirka 13 kvadratmeter. Bastun var då redan uppförd på platsen, öster om ett befintligt vindskydd och en lägerplats vid Askesjön.

Kommunen bedömde att bastun inte skadar strandskyddets syften och ansåg heller inte att den utökar det område som redan i dag utgör lägerplats.

Överprövade ärendet

En månad senare tog länsstyrelsen upp ärendet för överprövning.

Myndigheten bedömer nu att det inte finns särskilt skäl för att lämna strandskyddsdispens för bastun.

Länsstyrelsen anser inte att det går att hänvisa till att platsen redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att den saknar betydelse för strandskyddets syften.

Detta eftersom de övriga delarna av den aktuella anläggningen inte har någon strandskyddsdispens.

Länsstyrelsen menar att området därmed rent av kan vara olagligt att ta i anspråk ur strandskyddssynpunkt.

"Brygga kan vara laglig"

Däremot har myndigheten sett på ett historiskt ortsfoto från 1975 att det finns en brygga på den aktuella platsen. Det kan tyda på att denna brygga är laglig om det är samma brygga som har funnits på plats sedan dess, det vill säga innan strandskyddets inträde.

Länsstyrelsen skriver vidare att en bastu medför att ett större område runt byggnaden privatiseras och därmed begränsar allmänhetens möjlighet att vistas i området, särskilt när bastun används.

Den aktuella bastun har även ett utseende med spröjsade fönster och altan med staket som medför en privatiserande effekt, fortsätter myndigheten.

Kan avhålla allmänhet

Detta gör att bastun kan uppfattas som en mindre bostadsbyggnad, vilket medför att allmänheten kan avhållas från att såväl passera som uppehålla sig i området, skriver länsstyrelsen.

Sammanfattningsvis anser myndigheten att strandskyddets syften motverkas av bastun. Därför upphäver länsstyrelsen den strandskyddsdispens som kommunen lämnat.

Artikeltaggar

BastuBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)LänsstyrelsenMiljöStrandskydd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare