Hoppa till huvudinnehållet

Hemmapremiären flyttas: ”Klart det är jättetråkigt”

Publicerad:
Degerfors IF flyttar hemmapremiären i allsvenskan från Stora Valla (bilden till Behrn Arena.
Degerfors IF flyttar hemmapremiären i allsvenskan från Stora Valla (bilden till Behrn Arena. Foto: Andreas Svahn

Det blir inget allsvenskt spel på Stora valla på söndag. De rödvita får vänta med att springa ut på sin klassiska hemmaarena till den femte omgången.

Degerfors IF hade en planbesiktning bokad på torsdagen.

Efter interna diskussioner mellan vaktmästare, spelare och ledare valde dock klubben att ställa in denna och flytta matchen till Behrn arena på onsdagen.

Detta då klubbens egen solklara uppfattning var att Svenska fotbollförbundet ändå skulle underkänna planen dagen därpå.

– Tankarna kom egentligen redan när den där snön kom i slutet av förra veckan. Tillväxten på gräs i de här temperaturerna... Man förstod att det inte skulle bli så lätt och i natt hade vi ju till och med fem minusgrader, säger klubbchefen Suzanne Hällström.

– Även om planen kommer torka upp en del till helgen så känner vi ju ändå att rotsystemet inte är värst. Gräset måste få börja växa. Vi kände att det var bättre att ta Behrn arena och att vi ser till att ha en riktigt bra plan till andra hemmamatchen i stället för att vänta och till 90 procent få ett nej i morgon. Vi försöker att vara lite rädda om planen.

Hur känns det att behöva flytta en allsvensk hemmapremiär?

– Det är klart det är jättetråkigt, absolut. Sen kan jag väl mitt i allt känna att det är tur i oturen att vi inte får ta in publik. Då hade det varit riktigt bedrövligt, jag hade aldrig varit med och tagit det här beslutet i dag då. Då hade jag velat vänta en dag och hållit tummarna för ett positivt besked i morgon även om chansen varit liten.

Nästa hemmamatch spelas först 9 maj, då mot Djurgården.

Svenska fotbollförbundet kommer, om de anser att det är nödvändigt, att komma och inspektera planen då i stället.

Innan dess, under nästa vecka, erfar tidningen att politikerna i Degerfors ska börja diskutera frågan om Stora vallas A-plan som har bedömts som ospelbar flertalet gånger de senaste åren.

– Jag tror inte att diskussionen handlar så mycket om konstgräs eller naturgräs till en början. Jag tror mer den kommer handla om huruvida det ska göras något från grunden och om det i så fall ska ske i år eller inte, säger Hällström.

– Vi har sagt att vi har full förståelse för det ekonomiska, att det kostar mycket pengar, samtidigt som den här chansen som vi har i år... Med ett speluppehåll på Valla från 17 maj till 3 juli... Det kommer dröja länge innan vi får en sån chans igen.

Har ni i Degerfors IF kommit fram till någon åsikt kring huruvida ni i så fall föredrar konstgräs eller naturgräs?

– Det är låga odds på svaret, tror jag. Vi vill naturligtvis spela på naturgräs samtidigt som vi också måste få reda på vad det skulle medföra i ökade hyreskostnader, risktagningen. Men kostnadsskillnaden på konstgräs eller naturgräs verkar inte vara jättestor och en konstgräsplan kräver också underhåll.

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrFotbollStora VallaSuzanne Hällström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.