Hoppa till huvudinnehållet

Här får yngsta barnen en egen golfbana

Publicerad:
Felix pappa David tycker att golfen, till skillnad mot andra sporter, varit för dåligt anpassad för de yngre barnen. Han kläckte idén om en barnbana med kortare avstånd. Foto: Carolina K. André

Nu satsar Bryngfjordens golfklubb även på de allra yngsta barnen när banan öppnas den 23 april.

Golfpappan David Kihlström André från Karlstad kläckte idén om en egen barnbana på stora banan, som Bryngfjorden nu är först i Värmland med.

– Alla andra idrotter anpassar sin sport även för riktigt unga barn, men inte golfen. Nu ska vi ändra på det, berättar han.

David och Bryngfjordens GK har hämtat uppslaget från USA-modellen Longleaf Tee System. Bryngfjorden erbjuder en barnvariant på nya teesystemet hektometer som ersätter röd och gul tee på allt fler banor. Modellen ger större variation i banlängd för spelarna.

– Många yngre barn tycker det är kul att börja spela golf men tröttnar fort när de kommer ut på stora banan där hålen blir alldeles för långa att nå fram till. Nu gör vi en satsning som ska göra golfen kul och spelbar även för de yngsta.

Även för femåringar

Bryngfjordens ”barnbana” riktar sig till så små barn som femåringar och upp till sjuåringar. Barnen ska alltså kunna följa med mamma, pappa och äldre syskon ut på banan och spela på sina egna villkor.

– Vi har byggt en bana i banan där utslagsplatserna för de yngsta är framflyttade och har varit ute och mätt upp avstånden.

Femårige Felix André från Karlstad älskar golf. Nu får han och de yngsta äntligen en egen bana, integrerad med den stora. På torsdag öppnar den på Bryngfjordens GK.
Femårige Felix André från Karlstad älskar golf. Nu får han och de yngsta äntligen en egen bana, integrerad med den stora. På torsdag öppnar den på Bryngfjordens GK. Foto: Carolina K. André

Par 3-hålen spelas mellan 50 och 70 meter. Par 4 mäter mellan 100 och 140 meter. Par 5 spelas mellan 160 och 200 meter.

– Handicapsystemet är oviktigt för barn. Här spelar vi slaggolf utan handicap. Eftersom barnens tee är framflyttade kortas också tiden för spelet ner. De behöver inte en massa slag för att nå fram till hålen och kan lira en runda tillsammans med vuxna, utan att stoppa upp spelet. Här får de också chansen att göra sina livs första birdies, eagles och kanske rent av hole-in-one.

Hängiven golfson

David har själv en femårig son, Felix, som redan är en hängiven golfare.

– I fotboll, hockey, handboll och andra bollsporter får de yngsta spela på mindre banor. Som det varit tycker jag och vi faktiskt att golfen inte riktigt varit till för yngre barn tidigare. Att golf är till för vuxna är lite av en kvarleva från förr. Det är först när barnen blir äldre som de känns välkomna och har utbyte av att spela golf, anser David.

På Karlstad GK invigdes en satsning som kallas ”Forehagen” härom året. En liten bana vid sidan av den stora banan. På Bryngfjorden är barnbanan integrerad med riktiga banan.

– I USA är verksamheten uppbyggd efter hur långt barnen slår. I US Kids finns olika kategorier, från sju till 18 år. Som barn är det ju inte fysiskt möjligt att slå långt. Vi vill skapa en golf som är nåbar, enklare och kul så att barnen vill fortsätta med sporten även när de blir äldre, säger David.

Förbundet gillar idén

Bryngfjordens GK och vd Anders Bäckström tände direkt på Davids idé.

– Det känns som de yngre barnen kom i kläm tidigare. Därför tröttnade de på golfen. Det blev för långt även från kortaste tee. Det här är en jättebra idé. Nu får ungarna uppleva glädjen av att kunna spela ”på riktigt” ute på stora banan. Golfen är inte riktigt anpassad för barn mellan åtta och tolv år. Det här är en jättebra grej och flera sponsorer har hakat på, berättar Bäckström.

Det är full av småknattar på Bryngfjordens GK, sugna på att inviga nya barnbanan.
Det är full av småknattar på Bryngfjordens GK, sugna på att inviga nya barnbanan. Foto: Carolina K. André

Bryngfjordens GK öppnar anläggningen torsdagen den 15 mars.

– Då är även den nya barnbanan klar.

Förre Europatourspelaren Christian Nilsson tillträdde en ny tjänst på Svenska golfförbundet 6 april, som idrottsrådgivare. Han tycker att Bryngfjordens satsning är intressant.

– Låter spännande att de tagit tag i det här. Allt som är bra för juniorgolfen gillar jag och det är bra ju fler unga som fortsätter att spela golf, säger Christian.

Han spelade under många år på Europatouren, vann en tävling och tog sig vid ett tillfälle till den stora finalen i Dubai.

2017 lämnade han jobbet som tränare på Karlstad GK för att försöka ta sig tillbaka till Europatouren. Men det höll inte.

Nu tar han nästa steg i golfkarriären, som anställd på Golfförbundet.

– Mitt uppdrag är att utveckla den idrottsliga delen på klubbarna i Sverige. Nu ska vi dra upp riktlinjerna för att sedan dra igång satsningen i november, berättar Christian.

Artikeltaggar

Bryngfjordens GKGolf

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.