Hoppa till huvudinnehållet

Gruvöns underhållsstopp – 200 covid-tester i timmen

Publicerad:
Alla entreprenörers arbetsgivare behövde innan besöket skicka in en handlingsplan för att säkerställa att arbetet kan utföras smittsäkert.
Alla entreprenörers arbetsgivare behövde innan besöket skicka in en handlingsplan för att säkerställa att arbetet kan utföras smittsäkert. Foto: Helena Dahlgren

Efter smittspridning i omgångar på Gruvöns bruk i Grums är nu det årliga underhållsarbetet i full gång, med över 1000 besökande entreprenörer. Med snabbtester för alla var 72:a timme och en kapacitet på 200 tester i timmen är det en logistisk utmaning som visar goda resultat.

Varje år görs under en vecka ett revisionsstopp på fabriken där objekt ses över och besiktigas för att säkerställa att fabriken är en säker arbetsplats för de anställda.

I år blir stoppet lite längre, 10 dagar, och planeringen har pågått i nästan ett år. 1000 entreprenörer från Värmland, närliggande län och andra länder är på plats för att hjälpa till och för att undvika smittspridning har det beslutats att alla på området ska snabbtestas var 72:a timme.

Snabbtest för alla när Gruvön tar emot 1 000 underhållsarbetare

– Det är en mycket stor förebyggande åtgärd som genomförs. Med 900 anställda och 1000 gästande entreprenörer är det en logistisk utmaning att få ihop det men det ser bra ut, säger Mia Sundvisson, kommunikationsansvarig på BillerudKorsnäs Gruvön.

Få smittade

Testkapaciteten är cirka 200 i timmen och sköterskor finns på plats för att testningen ska ske smidigt. Om någon testar positivt skickas de hem för att göra ett PCR-test, efter det följer de läkarnas och Folkhälsomyndighetens råd.

Än så länge är resultaten låga:

– Vi har haft väldigt fina siffror. Vi är uppe i över 5500 gjorda antigentester sedan den 26:e mars och testresultatet är 0,2 procent positiva.

Nytt coronautbrott på Gruvön – "rigorösa regler" inför underhållsstoppet

Uppehållszoner

Utöver testerna har det även inrättats enorma uppehållszoner med tält och manskapsbodar för personalen så att olika entreprenörsföretag kan hålla avstånd till varandra.

Då de besökande entreprenörerna är många fick BillerudKorsnäs hjälp av Grums kommun med det förebyggande arbetet. Mataffärer, restauranger och boendeinrättningar kontaktades för att kunna förbereda sin verksamhet med exempelvis frukostpaket och dylikt.

I början av nästa vecka öppnar fabriken igen.

– Till helgen är det mesta av arbetet klart men testningarna förlängs till och med måndag för att ha en säkerhetsmarginal på några ytterligare dagar, säger Mia Sundvisson.

Artikeltaggar

ArbeteBillerud GruvönBillerud KorsnäsFöretagandeGrumsGrums kommunMia SundvissonPandemiVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.