Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Liberalerna är ett kameleontparti

Publicerad:
Det är ett meningslöst parti. De har spelat ut sin roll i svensk politik. Det finns ingenting som särskiljer dem längre, skriver Runar Filper, Ljubica Jasic Modin och Kjell Örnberg.
Det är ett meningslöst parti. De har spelat ut sin roll i svensk politik. Det finns ingenting som särskiljer dem längre, skriver Runar Filper, Ljubica Jasic Modin och Kjell Örnberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ni har under årtionden varit med och förändrat det tidigare så trygga Sverige i grunden, utan att ställa några krav på att assimilera sig i det svenska samhället, skriver Runar Filper, Ljubica Jasic Modin och Kjell Örnberg.

Svar till Niklas Wikström (NWT 17/3).

Det finns fortfarande ingen som helst anledning för det värmländska partidistriktet att kommentera Trump, Merkel, Macron, Putin eller Orbán, Att värdera andra länders ledare ingår inte i våra politiska uppgifter. Kålsupare betyder att den ene är nog inte bättre än den andre. Dessa ledare har allihop stora skaror av kritiker, inte bara i sina hemländer utan i hela Europa och världen i stort.

Sverigedemokraterna står bakom den svenska abortlagstiftningen där kvinnan själv har rätt att besluta om hon vill göra abort till och med graviditetsvecka 18, och att det därefter är Socialstyrelsens rättsliga råd som beslutar om tillstånd för abort. Niklas Wikström konkretiserar inte vad han menar med en motion om sänkt aborttid. Det skrivs tusentals enskilda motioner varje år som inte är särdeles förankrade i partiernas egna program. Det gäller alla partier.

Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller öppenheten och respekten för olikheter. Alla ska behandlas lika oavsett sexuell läggning och diskriminering ska bekämpas. Många HBT-personer lever under hedersförtryck, där de upplever begränsningar i att leva som de vill och utsattheten för hatbrott med homofobiska motiv ökar. Särskilt svårt kan det vara för HBT-personer som växer upp i utsatta områden och i miljöer där främmande och reaktionära kulturer dominerar och det svenska samhällets inflytande är svagt. Kampen mot hot, våld, hatbrott och hederskultur är viktig för att förbättra HBT-personers ställning.

Så skriver du en debattartikel

Varje val har Liberalerna kommit med språkkrav med mera, vilket de annars fördömt som diskriminering och främlingsfientlighet. Nu vill Liberalerna att det införs kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap.

”Att ställa krav på nya medborgare att lära sig svenska var för kontroversiellt då. Idag har vi en majoritet i riksdagen på vår sida. Nu kommer det bli verklighet”, säger Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni. Så agerar ett äkta kameleontparti.

Det är beklagligt att inte Liberalerna kan koppla samman byggandet av en stor moské i Karlstad med att det kommer bli en tummelplats för radikala strömningar. Det sker överallt. Är Wikström så naiv att han tror på att Karlstad skulle bli ett undantag.

Moskén i Karlstad riskerar bli en grogrund för kvinnoförtryck och en rekryteringsplats för islamister. Den har ni röstat ja till i Karlstad. Endast SD var emot detta bygge och för en folkomröstning. Ni har under årtionden varit med och förändrat det tidigare så trygga Sverige i grunden, utan att ställa några krav på att assimilera sig i det svenska samhället.

Precis som Jimmie Åkesson sa hör inte Liberalerna hemma i riksdagen. Det är ett meningslöst parti. De har spelat ut sin roll i svensk politik. Det finns ingenting som särskiljer dem längre.

Självklart står vi bakom vår partiledare Jimmie Åkessons uttalande om att all asyl- och anhöriginvandring är en social, kulturell och ekonomisk belastning. Hur kan Niklas Wikström ens tro något annat och vilken verklighet lever han och Liberalerna i egentligen?

Runar Filper (SD)

Distriktsordförande och riksdagsman, Värmlands län

Ljubica Jasic Modin (SD)

Regionråd i opposition, Region Värmland

Kjell Örnberg (SD)

Gruppledare, Karlstads kommunfullmäktige

Artikeltaggar

AbortAngela MerkelDebattDiskrimineringDonald TrumpHBTQHederskulturJimmie ÅkessonKjell ÖrnbergLiberalernaLjubica Jasic ModinMoskéerNiklas WikströmNyamko SabuniRunar FilperSocialstyrelsenSverigedemokraternaViktor OrbánVladimir Putin