"Mångas vardag styrs av ätstörningar utan att det märks"

Publicerad:
Foto: Carl Edlom

Karlstad Dansförening arbetar med flera projekt som syftar till att lyfta fram den ökande psykiska ohälsan bland ungdomar och unga vuxna. Ätstörningar och kroppshets är några teman som tas upp.

Till vardags driver Ia Pettersson T Dansstudion i Karlstad tillsammans med Susanne Renck Kullgren och är danslärare på Sundstagymnasiet. Ia Pettersson T är också en av drivkrafterna bakom Karlstad Dansförening som verkar för att göra dansen tillgänglig på ett brett plan.

– I mitt arbete så märker jag att problemen runt psykisk ohälsa blir allt större. Jag tar del av berättelser från både danselever och föräldrar, säger Ia Pettersson T.

– Problemet är så mycket större än många tror.

Under våren arbetar Karlstad Dansförening med tre projekt med inriktning mot psykisk ohälsa.

Ia Pettersson T är initiativtagare till flera dansprojekt som Karlstad Dansförening genomför under våren.
Ia Pettersson T är initiativtagare till flera dansprojekt som Karlstad Dansförening genomför under våren. Foto: Carl Edlom

– När en av mina tidigare danselever berättade om sina upplevelser så föddes idén om att gestalta problematiken med dans. Jag tog kontakt med ungdomsmottagningar och andra som arbetade med de här frågorna – ätstörningar till exempel. Det finns runt om oss alla men det råder ofta en tystnad kring det eftersom det är en tyst sjukdom.

Hon förklarar:

– Många av de som drabbas har ingen egen röst. De vill inte synas och försöker i ensamhet hitta sätt att klara av vardagen.

Foto: Carl Edlom

"Gestalta mörkret"

Det kan vara svårt att nå drabbade, dansen kan vara ett väldigt bra verktyg menar Ia Pettersson T.

– Genom att gestalta mörkret, den buren som man blir fångad i när man drabbas, så kan man visa att det finns vägar ut. Samtidigt behövde de av oss som lever liv som inte styrs av ätstörningar bli medvetna. Det är såklart personen i fråga som själv måste inse sin sjukdom, men om det finns en stöttande och förstående omgivning så underlättar det.

Att uppleva och ta del av dans, medverka i ett dansprojekt eller ha en kompis som är med – en föreställning ger många ringar på vattnet. Ia Pettersson T berättar om ett filmprojekt som går under arbetstiteln "Hej, lever du?"

– Underrubriken till filmen är "Ätstörning har inget utseende". Mångas vardag styrs av ätstörningar utan att det märks.

I filmprojektet medverkar åtta dansare i 13- till 18-årsåldern. Röster, dans och musik kombineras i filmen som bygger på berättelser från bland annat ungdomar.

– Det blir väldigt starkt, just kombinationen gör att det är lätt att ta till sig budskapet.

Filmen ska vara klar i maj då den bland annat ska visas upp på en digital konferens för Sveriges ungdomsmottagningar (FSUM) och dess personal.

Stillbild ur filmen "Hej, lever du?", filmad av Robert Söderström.
Stillbild ur filmen "Hej, lever du?", filmad av Robert Söderström.

"Inga prestationskrav"

Ytterligare ett projekt som adresserar psykisk ohälsa är Dansa utan krav som fått ekonomiskt stöd av Kronprinsessparets stiftelse.

– Det drar igång i slutet av april och medverkan är gratis. De vi vänder oss till är mellan nio och 19 år.

Dansglädje och gemenskap är nyckelord.

– Många känner av höga krav i livet och mår dåligt. Med Dansa utan krav handlar det bara om att dansa för hälsan – det är inga uppvisningar, inga prestationskrav. Bara att få vara en del av en gemenskap, ett sammanhang, kan skapa självförtroende.

Ideella Karlstad Dansförening har tidigare drivit projekt kring integration och har dansgrupper för personer med funktionsvariationer.

– Grupperna heter Stjärnorna och Månarna. I de båda grupperna samlas 30 personer, både ungdomar och vuxna.

Några av deltagarna är bekanta för tv-publiken genom "Lerins lärljungar".

– Nu i pandemin kör vi både på plats och via digitala möten. Dansträffarna ger en sådan lycka, det ger en energi i vardagen. Det har väldigt stor betydelse just nu då ensamhet blivit en stor del av mångas vardag.

Artikeltaggar

ÄtstörningarDansDansstudionFilmKarlstadLerins lärlingarMänskligtNöje/KulturPsykisk ohälsaSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare