Hoppa till huvudinnehållet

Storröding ändrar Fortums planer på dammutrivning

Publicerad:
Arkivbild.Framträdande socialdemokrater har belyst problematiken med dammutrivningar. Peter Jonsson (S), kommunalråd Torsby, Tomas Pettersson (S), oppositionsråd Hagfors, Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot och Mathias Lindquist (S), kommunalråd Munkfors intill dammen vid Stora UIlen. Foto: Pia Holmström

Som NWT tidigare rapporterat planerar Fortum att riva dammen i Stora Ullen. Under måndagseftermiddagen kom länsstyrelsen med ett beslut i frågan. Det blir en utökad MKB. Detta till stor del beroende av den ovanliga rödingstammen som finns i sjön.

Stora Ullen är dricksvattentäkt för Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga kommun. Det är en av anledningarna till att Fortums planer på att riva ut dammen i Stora Ullen engagerat många.

Dessutom finns det ett 40-tal fritidshus utefter sjön som påverkas om vattenregleringen försvinner och vattennivån i sjön sänks.

Gjort ett undantag

I mars hade Fortum undersökningssamråd med länsstyrelsen och Hagfors kommun. Myndigheterna hade att bedöma om det kan medföra betydande miljöpåverkan eller inte.

– Eftersom det kommer att återgå till naturliga förhållanden vad gäller sjön har vi alltid hittills fattat beslut att det inte kan medföra betydande miljöpåverkan. Men i det här fallet har vi gjort ett undantag. Efter att ha tittat närmare på det anser vi att det kan medföra betydande miljöpåverkan, säger Mikael Hedenskog, vattenverksamhetshandläggare länsstyrelsen.

Storröding

Orsaken beror på fiskbeståndet.

– Det finns unika skyddsvärda bestånd av storröding, något väldigt ovanligt i den här delen av landet. Det är bestånd som är kvar sedan istiden. Storröding är ju annars betydligt vanligare i fjällvärlden, säger Mikael Hedenskog.

Det innebär att Fortum måste göra en större miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Det innebär också att Fortum måste ha ett utökat samråd enligt miljöbalken med flera olika myndigheter.

Därefter är det Mark- och miljödomstolen i Vänersborg som ska godkänna MKB och godkänna anmälan om dammutrivning.

”Ingen villkorslös rättighet”

– Det är lite speciellt med dammutrivningar. Man har en rätt att riva ut sin damm om man inte längre vill äga den. Men man får ju inte riva hur som helst. Det är ingen villkorslös rättighet. Det måste göras på ett miljömässigt okej sätt, säger han.

Ett beslut i mark- och miljödomstolen går att överklaga.

Louise Sjöholm, samhällsbyggnadschef i Hagfors kommun är nöjd med länsstyrelsens beslut.

– Det ser vi som jättepositivt. Det är ju det vi har tryckt på i vårat yttrande att man gör ett större MKB.

NWT är också i kontakt med Konrad Enckell som är miljöspecialist vid Fortum för en kommentar.

– Jag kan inte uttala mig om saken. Jag har inte hunnit läsa igenom deras beslut, säger han.

Fortum i unik tvist med Hagfors kommunDricksvattentäkt för tre kommuner hotas om damm rivs ut

Artikeltaggar

DammFortumHagforsKonrad EnckellLänsstyrelsenLouise SjöholmMark- och miljödomstolenMikael HedenskogMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.