Hoppa till huvudinnehållet

Oro för påsksmitta – fler covidpatienter på sjukhusen

Publicerad:
Antalet covid-19-patienter som är inlagda på Västra Götalands sjukhus fortsätter öka, men ligger kvar på en platå i Nu-sjukvården.
Antalet covid-19-patienter som är inlagda på Västra Götalands sjukhus fortsätter öka, men ligger kvar på en platå i Nu-sjukvården. Foto: Conny Hultgren

Antalet covid-19-patienter fortsätter öka på Västra Götalands sjukhus. På måndagsförmiddagen fanns 393 personer inlagda, varav 64 behövde intensivvård. Det är en nivå som motsvarar slutet av januari.

Tecken tyder på att smittspridningen nu är på väg uppåt även i Åmål.

Antalet covid-19-patienter ökar i första hand på Sahlgrenska universitetssjukhuset och på sjukhusen i Skaraborg. I Nu-sjukvården, med Näl och Uddevalla sjukhus, är siffrorna fortfarande förhållandevis stabila på en nivå motsvarande den i slutet av juni eller i månadsskiftet november december.

På måndagsförmiddagen fanns i Nu-sjukvården 42 covid-patienter inlagda, varav sex personer behövde intensivvård. Det är en mycket hög nivå jämfört med i slutet av sommaren och början av hösten, men ändå ungefär hälften av när det var som värst kring årsskiftet.

Efter umgänge

Det finns en oro för hur påskfirande och påsklov kommer att inverka på smittspridningen. I Åmål ses nu efter helgen en ökning i antalet positiva prover som ska rapporteras in. Det rör sig fortfarande inte om många, men fler än de senaste veckorna, och det finns indikationer på att den ökade smittspridningen kommer sig av ett ökat umgänge.

Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlgren uppskattade häromveckan att 60 procent av alla som får covid-19 nu har smittats av någon i familjen.

Den sammanställda kommunstatistiken för förra veckan publiceras på torsdag.

Artikeltaggar

CoronavirusetDalslandNU-sjukvårdenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.