Motorburen ungdom som stör är inte motorentusiaster

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten kallad Raggarn berättar om sina tankar om motorburen ungdom modell 2021.
Foto: JACK MIKRUT
Att skriva till dom som grisar ner på stan i samband med bilåkning, via en insändare är troligtvis meningslöst, eller?

En kvalificerad gissning är att dessa inte läser dagstidningar, i den mån de gör det, bryr de sig nog föga om ledare och insändare?

De allra flesta är rörande överens om att det är ett totalt oförsvarligt beteende. Det är tragiskt att de inte inser att de faller på eget grepp. Allmänhetens redan ansträngda inställning till motorburen ungdom gynnas ju knappast av det här beteendet.

Jag skriver för att poängtera för en oförstående vuxenvärld att det rör sig om en minoritet som inte kan sköta sig.

I de flesta fall rör det sig inte om motorentusiaster över huvud taget, utan det är frågan om festsugna ungdomar som sluter upp i en vanlig så kallad ”Svenssonbil”.

Det är alkohol och hög musik som står på prioriteringslistan, sedan kan det vara Båstad Tennisvecka, Stockholmsveckan i Visby eller Västerås Power big meet på schemat.

Festen är det primära för den här så kallade ”svansen”.

Det som förvånar en gammal raggare är hur hårt våra skötsamma motorburna angripits från de egna leden. I de sociala mediernas tidevarv sitter gamla raggare hemma vid tangentbordet och skriver hemska saker om den nya generationen.

Några av er har nog inte vett att skämmas när ni hänger ut oskyldiga tonåringar och kallas dom okvädningsord offentligt, så jag får som representant för vuxenvärlden skämmas åt er.

Vi som är gamla nog att ha åkt raggarbil innan internets tidevarv ställer oss något oförstående till den ilska som dessa ”spontancruisingar” rör upp bland gamla härdade raggare. Det förs diskussioner i det offentliga rummet om vilka som organiserat, att det bara ska åkas på stan vissa datum och liknande.

Nu får ni nog sätta er ner och tänka tillbaka.

Jag vågar hävda att fenomenet med organiserade cruisingar är tämligen nytt. Förr var det väldigt enkelt.

När helgen kom så fyllde vi bilen och rullade ut på stan. Kan nog inte dra mig till minnes att det talades om någon cruising, man ”körde ett varv”, gjorde stan” eller liknande. Sommar som vinter, i sol och regn.

En väsentlig skillnad är svansen.

För 20-25 år sedan valde ungdomar utanför motorkulturen discotek och ungdomsgårdar i en helt annan omfattning, det blandades inte upp med olika grupperingar i bilar på det sätt det görs idag.

Min gissning är att det är en följd av ställen för unga slagit igen.

Men covid -19 då, dundrar vän av ordning. Borde inte dessa ungdomar sitta hemma i avskildhet, istället för att vara ute och åka bil.

Självklart vore det att föredra, jag tänker inte argumentera emot all försiktighet i dessa svåra tider.

Men jag ber er dock att ha en nyanserad bild på verkligheten.

När det övre samhällsskiktet trängs på våra skidanläggningar och kommersen rullar på i Ullared, ska vi då begära av tonåringarna att de ska föregå med gott exempel och låta bilarna stå?

Så länge vi andra inte lever som vi lär, tycker jag inte vi har någon som helst rätt att hytta med näven i det här fallet heller.

Raggarn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.