Hoppa till huvudinnehållet

Uller nära sno medaljen från världsmästaren

Publicerad:
Andreas Uller var ytterst nära medalj när orienteringssäsongen startade med ultralång-SM.
Andreas Uller var ytterst nära medalj när orienteringssäsongen startade med ultralång-SM. Foto: Olov Öström

Andreas Uller, Kils OK, presterade sitt bästa lopp som senior vid ultralång-SM. Han var snubblande nära en medalj men fick till slut nöja sig med en sjätteplats.

Medaljen försvann när bara fem minuter återstod av den två timmar långa tävlingen utanför Västervik.

– Jag vågade inte riktigt lita på mig själv utan gjorde ett smärre miss. Det var förstås surt att medaljen rök där, men jag är ändå väldigt nöjd med min prestation, säger den 23-årige Kilsorienteraren.

”Nya” Kils OK svarade för en gedigen laginsats. Strax efter Andreas kom nyförvärvet från OK Roxen, Jonas Andersson. Han blev åtta. Ludvig Eriksson blev 18:e och Viktor Skoog 27:a.

– Det var inte många klubbar som hade så många löpare så högt upp som vi, säger Andreas.

Scenförändring

För Andreas blev ultralång-SM på söndagen en remarkabel scenförändring mot den Swedish league-tävling han sprang dagen innan. Då var det inte mycket som funkade. Han hamnade på en beskedlig 59:e plats.

– Under ultralång-SM kände jag mig stark. Jag är överraskad att det gick så lätt och att jag hängde med så bra med tanke på den ringa träning jag har i skogen och med karta, säger Andreas, som bor i Umeå där snön legat djup hela vintern.

Visade klassen

Gustav Bergman, OK Ravinen, visade sin särklass. Han petade in en högre växel på slutet och sprang ifrån övriga i tätklungan till ännu en SM-seger. Ifjol vann Bergman alla SM-guld.

Andreas Uller var ändå bara 2.57 minuter efter Bergman. Till bronsmedaljen och Eskil Kinneberg, tidigare världsmästare på medeldistans, hade Andreas bara 20 sekunder.

Kils framgångar gör också att klubben har bjudits in till en renodlad elitstafett i Vingåker som går istället för inställda Tiomila första helgen i maj.

Vinnare bland damerna blev Alva Olsson, Linköping. Sanna Skoog, Kil, kom 23:a.

Artikeltaggar

Andreas UllerGustav BergmanKils OKLinköpingLudvig ErikssonOrienteringSanna SkoogUmeåVästervikViktor SkoogVingåker

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.