Hoppa till huvudinnehållet

Höljesborna förtvivlade efter vindkraftsbesked – bildar aktionsgrupp

Publicerad:
Ortsbor i Höljes, som inte vill ha några vindkraftverk som tornar upp sig i bakgrunden.
Ortsbor i Höljes, som inte vill ha några vindkraftverk som tornar upp sig i bakgrunden. Foto: Morgan Bäckvall

Planerad etablering av en jättelik vindkraftpark norr om Höljes möter kritik: nu ska en aktionsgrupp bildas.

– Vår livskvalitet är inte till salu, säger Leif Kihlgren.

– Bygg vindkraften där den förbrukas, anser Leif Halvarsson.

Företaget Fred.Olsen Renewables AB meddelade i veckan att man planerar bygga en jättelik vindkraftpark med upp till 57 vindkraftverk på berget Röknölen – bara ett par kilometer från motorbanan i Höljes, världsarena inom rallycross.

Nu har ortsborna börjat att reagera. En växande mängd inlägg har gjorts på en offentlig Facebooksida:

”Befolkningen i norra Klarälvdalen måste vakna och inse att våran natur är våldtagen och förstörd för all framtid”, skriver en person.
”Bilda en aktionsgrupp omedelbart. Jag var med i aktionsgruppen som stoppade vindkraftverket på Mangslidsberget”, skriver en annan.

Några ortsbor samlades vid Finnskoga MK:s motorstadion under lördagen.

Från vänster: Leif Kihlgren, Leif Halvarsson, Christer Jönsson, Mikael Karlsson, Liam Hult, 3,5 år, Isabell Karlsson, Leya, 15 månader och Thomas Eriksson.
Från vänster: Leif Kihlgren, Leif Halvarsson, Christer Jönsson, Mikael Karlsson, Liam Hult, 3,5 år, Isabell Karlsson, Leya, 15 månader och Thomas Eriksson. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag förstår inte varför man väljer att kalla det här för en vindkraftpark. ”Park” förknippar jag med en lugn miljö. Det här är industri och det ska jag tydligen bo granne med, säger Leif Kihlgren.

– Med 57 vindkraftverk kommer produktionen att vara en terrawattimme (1 000 GWh, reds anm). Det är nästan dubbelt så mycket som Höljes kraftverk ligger på, säg 650 gigawatt-timmar. Problemet är att vår, sommar och höst har vi överskott på el, så det mesta kommer väl att gå utomlands, menar Leif Halvarsson.

– Det här är en ren mardröm. Ljudnivån ligger på 35-40 decibel och att behöva höra detta jämt och ständigt gör ju att det inte går att bo i närheten, säger Leif Kihlgren.

Gemensamt för flera av de som samlades under lördagen är att de jagar och gör snöskoterturer – och trivs med naturen och miljön.

– Vi har en stor snöskoterturism här. Vi har många som kommer från Sälen och från Norge. Hur påverkas skoterlederna av vindkraftverken? Vi har även ett ringledssystem på 37 mil, säger Christer Jönsson, ordförande i Stranna VVO och även orolig för framtida jakt.

I klubbstugan på motorstadion studerades samrådsunderlaget om planerad vindkraft i Höljes.
I klubbstugan på motorstadion studerades samrådsunderlaget om planerad vindkraft i Höljes. Foto: Morgan Bäckvall

– All jakt kommer att bli drabbad, säger han.

– Det finns kungsörnar i området, två familjer med föryngringar, säger Mikael Karlsson, jaktledare i Höljes jaktvårdsklubb.

– Flera har ringt till mig och är förtvivlade. De frågar: kommer våra fastigheter att sjunka i värde nu?” säger Leif Kihlgren.

Joe Bengtsson, Kärrbackstrand. Årets nordvärmlänning 2019. President i Republiken Nordvärmland.
Joe Bengtsson, Kärrbackstrand. Årets nordvärmlänning 2019. President i Republiken Nordvärmland. Foto: Morgan Bäckvall

Joe Bengtsson är president i Republiken Nordvärmland:

– Jag ställer mig tre frågor: vart ska strömmen gå någonstans? Hur återställer man området med tanke på att livslängden tydligen ligger på 25 - 30 år? Har man tagit i beaktande inflygning till nya flygplatsen i Rörbäcksnäs?

– Vi måste organisera oss och bilda en aktionsgrupp.

Artikeltaggar

HöljesJoe BengtssonMiljöNäringslivTorsby kommunVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.