Det går förbanne mig inte att köpa ny bil längre…

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Harry i grön mössa demonstrerar den chiliröda bilens överlägsna kvaliteter tillsammans med sina vänner.
Foto: Elin Zetterberg
Jag funderade på att köpa ny bil häromdagen.
Den gamla är från 2011 och visserligen alldeles bedårande, men nån gång börjar de ju gå sönder, säger alla, så det kanske ändå är dags att byta snart.

Jag gjorde som jag brukar.

Jag gick till Folkvagn.

Det lärde mig min pappa att man ska göra och han var från Degerfors och hade gått mentalskötarutbildning i Örebro. Vi åkte hem med en ny bubbla var sjunde år typ.

Jag gjorde likadant själv. Man gick till Folkvagn och så var det klart.

Min första bubbla var röd och hade sönderrostade balkar, sa mannen på bilbesiktningen, en löddrig kille som gått fordonsteknisk linje. Jag visste inte ens att bilar hade balkar. Jag gick till en verkstad i Skövde. Jag fixar den, sa mekken, en kille som också gått fordonsteknisk linje. Svart eller vitt, sa han. Va? sa jag. Vitt 4 000 spänn. Svart 2 000 spänn, sa killen som också gått hushållsekonomisk linje.

Sen köpte jag Golf en massa år för det sa dom att man skulle på Folkvagn som nu hette VW.

Sen gick jag dit igen och köpte en Scirocco för det hade far och son Kristoffersson från Arvika lärt mig genom att vinna alla biltävlingar i sjukt snygga populistblå Sciroccosar. Bra grejer, sa Tommy. Jävligt bra grejer, sa Johan.

Det var verkligen bra grejer. Jag köpte en chiliröd för att visa min individualism.

Sjukt bra bil.

En gång gick hela datasystemet sönder i den. Stendött. Min bilmekk fattade ingenting tills en av hans anställda, som var från Ungern och hade gått datateknisk linje på gymnasiet där, lagade hela systemet på en kvart. Vitt. 8 000 spänn. Men ändå.

Jag gick till VW häromdagen för att hitta en ny bil.

–Vad har ni, sa jag.

–Har du kollat på nätet, sa han.

–Har jag kollat på nätet?! Jag har kollat på nätet och jag har gråtit sen dess, sa jag.

–Aj då, sa han och spanade in min utgröpta bröstkorg och taniga ben.

–Jag vill ha en Scirocco, en ny, sa jag.

–Aj då, sa han. Den tillverkas inte längre, men visst, det var en… bra bil, sa säljaren som hade gått dammsugarteknisk säljkurs på Electrolux.

Jag förstod att han menade att den var bra, men absolut inte särskilt lönsam. För Folkvagn.

–Då vill jag ha en Golf av dom mera Scirocco-liknande sorterna, dom är väl bra, sa jag beskäftigt.

–Dom är m y c k e t bra.

–Finns dom i chilirött, sa jag.

Han bläddrade i datorn.

–Tyvärr inte. Svart, vit och blå finns. Bara.

–Va?

–Ja tyvärr, det är bara dom färgerna som passar till den exklusiva klädseln.

–Aj då. Men jag vill ha chiliröd, en mig närstående Harry kräver chiliröd bil, muttrade jag.

–Går inte.

–Nähä.

–Jo det är klart att det kanske g å r att få den chiliröd, men tyvärr kostar det nog en del extra.

–Extra?

–Ja, det går nog löst på runt 50 000.

–Extra?

–Ja. Extra.

Men kolla vidare på nätet och kom tillbaka, sa säljaren trött.

Jag kollade på nätet.

Det höll på att kosta mig livet.

Jag insåg snabbt att det överhuvudtaget inte går att köpa bil längre. Man måste bestämma om man ska leasa eller köpa, privatlease eller företagsleasa. Svåra beslut. Ingen lisa för en beslutshandikappad liten människa av min sort.

El. Hybrid. Laddhybrid. Ladd. Bensin. Växelström. Likström. Diesel. Combi - sportkombi. Svåra val. Måste snabbt veta om jag vill ha klimatanläggning eller climatronic, 3-zons parkeringssensorer fram och bak, digital cockpit med fullt digitala instrumenttavlor, Infotainmentskärm 10,25 tum och slidebar, innerbackspegel automatiskt avbländande, regnsensor, lättmetallfälgar 16 tum Norfolk.

Inte en rad om man får ha wunderbaum dock.

Jag hatade varje sekund. Elbil? Finns förbanne mig inga kontakter i vårt garagehus. Knappt ens elljus vissa dagar.

Jag insåg snabbt att det överhuvudtaget inte går att köpa ny bil längre. Inte om man inte har civilingenjörsutbildning med el, maskinteknik med hållbarhetsprofil och helst med tre års påbyggnadskurs i data och HR.

Man kan helt enkelt inte göra som förr och gå in i bilaffären och säga att jag vill ha en likadan som min pappa.

Och vill man betala kontant hamnar man i Veckans brott med Camilla Kvartoft i tv. Inte bra.

Jag undrar verkligen hur en normalt rödbrokig svensk med treårigt gymnasium, samhällsvetenskaplig variant eller vanlig hederlig mentalskötareutbildning gör för att köpa bil? Frågar de någon son eller dotter. Blir de lurade av närmsta bilhandlare med svart bälte i ett tjäna pengar? Skulle väl tro det.

***

För min del tror jag nog att den gamla chliliröda sciroccon håller några år till… eller det är klart; jag kanske ska be att få köpa nån av bilarna från raggarkaravanen, nu efter påskfirandet mellan Arvika och Charlottenberg.

Enda krav: bra bashögtalare.

Och Kikki Danielssons ”Gomorron” inprogrammerad i hårdvarans mjukdelar…

VECKANS BLODIGASTE:

Peter Nyström & Peter Mohlin är tillbaka med en ny deckare där Karlstad åter är brottsplats. ”Den andra systern” är rena rama operan där blodet flödar på Löfbergs och Bergvik. Mycket olyckliga kvinnor. Mycket blodigt. Mycket bra. Karlstad är nya Ystad. Minst.
Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.