Hoppa till huvudinnehållet

5 000 ideella arbetstimmar på Stora valla de senaste tre åren

Publicerad:
"Ni med minst dåliga knän får sitta", hördes från någon. Satte sig ner först när Vulkanerna ville ta bild med "hjältarna" som gjorde konstgräsplanen redo för cupkvartsfinal 14 mars gjorde, ödmjukt nog, tidigare kommunstyrelseordföranden Roland Halvarsson (trea från vänster). Foto: Dennis Pavlovic

Vad gör man när man vill ha en loge men inte har råd med en firma? Vad gör man när planen är totalt vattensjuk och matchen riskerar att behöva flyttas till Örebro? Degerfors IF ringer till pensionärspoolen.

En handfull pensionärer började jobba ideellt för sitt hjärtelag Degerfors IF för drygt tio år sedan.

– De började koka kaffe till matcher, till matchdelegater och så. Vaktmästarna hann inte med att klippa och trimma allt runt omkring. Då började vi klippa lite gräs också, säger Ulf Werner.

Ulf Werner var inte med från starten, men värvades just för att klippa gräs när han hade bytt sin mångåriga lärartjänst mot pension och fungerar i dag som en länk mellan DIF (styrelseledamot) och pensionärspoolen.

Det som började med ett fåtal eldsjälar är nu uppe i en organisation på 30 personer.

– Vi är fem grupper plus reserver. Det är gubbfritids, sa min fru. Så nu säger jag "jag går på fritids nu" när jag åker, säger Ulf Werner med ett leende.

– Många känner varandra sedan innan. Det har blivit "häng med ner".

"Älskar Degerfors IF"

Pensionärspoolen har nu kapacitet att göra stor skillnad och gör just detta.

Eldsjälarna har tillsammans gjort över 5 000 mantimmar på Stora valla bara sedan 2018.

Majoriteten har varit direkt för deras hjärtelag, hyresgästen DIF, men faktum är att pensionärspoolen även ger arenaägaren Degerfors kommun betydande hjälp med dess ansvarsområden på arenan.

– Vi får våra arbetsuppgifter från Suzanne Hällström, klubbchefen. Degerfors IF vill ha saker och ting gjorda på arenan. Kan inte kommunen göra just det så ställer vi upp och hjälper till så att det blir gjort ändå, säger Ulf Werner.

Hur kommer det sig att ni gör det här i stället för att vara lata pensionärer?

– Vi är ju intresserade och älskar Degerfors IF. Vanligtvis, innan corona, var många även nere och tittade på träningarna. Det är roligt att träffas, men vi gör det här för Degerfors IF. Det är grundgrejen.

Ulf Werner och Åke Persson hjälps åt med att sätta upp en av Svenska fotbollförbundets många reklambanderoller inför cupkvartsfinalen mot Västerås. Harri, som inte känner något behov av att ha med sitt efternamn eftersom ”alla i Degerfors vet vem Harri är”, övervakade arbetet och gav tummen upp efteråt.
Ulf Werner och Åke Persson hjälps åt med att sätta upp en av Svenska fotbollförbundets många reklambanderoller inför cupkvartsfinalen mot Västerås. Harri, som inte känner något behov av att ha med sitt efternamn eftersom ”alla i Degerfors vet vem Harri är”, övervakade arbetet och gav tummen upp efteråt. Foto: Dennis Pavlovic

En av pensionärspoolens mest betydande insatser förra säsongen var att de räddade spel på Stora valla i tredje sista och näst sista hemmamatchen, berättar klubbchefen Suzanne Hällström.

– Dräneringen fungerar inte som den ska bort i kring. Kommer det mycket regn på en gång så rinner det inte undan som det ska, förklarar Ulf Werner.

– Vi la ut och tog bort plantäckningen. Regnar det flera dagar i rad får man ta när det regnar som mest, den kan inte ligga för länge. De köpte även in svampmaskiner. Vi lånade fyra–fem stycken och gick runt och svampade planen.

Pensionärspoolen sköter, enligt en överenskommelse parterna emellan, numera i princip all plantäckning.

Efter att ha lyckats göra planen spelbar mot Akropolis och Gais tvingades entusiasterna, efter att ha slitit ont i skift, till slut acceptera en förlust inför sista hemmamatchen mot GIF Sundsvall.

Planen underkändes, matchen flyttades till Behrn arena och Degerfors förlorade. Men en vecka senare kunde plankämparna, till slut, glädjas åt en allsvensk uppflyttning.

"De är otroliga"

Sedan dess har pensionärspoolen hjälpt DIF och kommunen att få Stora valla att leva upp till de allsvenska kraven, vilket snabbt visade sig bli en tuff uppgift.

Bytet av ljusmaster har fått mest uppmärksamhet.

I bakgrunden av den obligatoriska åtgärden har pensionärspoolen, bland ett 15-tal andra uppdrag, åtagit sig att på egen hand uppfylla kriteriet om representationsytor på 400 kvadratmeter.

De har redan byggt en VIP-altan och ett VIP-tält på Stora valla för sin hjärteklubbs räkning.

Nu ska de bygga två nya tältområden samt fyra loger och sammanbinda dessa med det befintliga området.

– Ta in företag i den här utsträckningen, det hade vi ju aldrig haft ekonomi till. Och det är ju det här som är så himla viktigt för pensionärspoolen. De vill att det de gör ska vara till jättestor nytta för Degerfors IF, säger Suzanne Hällström.

– Jag tror de känner vår uppskattning för det mesta, men vi kan inte säga det nog många gånger. De är otroliga.

Snart spelas det åter allsvensk fotboll på Stora valla och Hällström tycker definitivt att pensionärspoolen har en del i det.

Tommy Kihl, till höger, framhävde Peter Dahlsberg som den sanne arbetsledaren av de två. Han hittade dock ingen tejp att fästa ritningen med...
Tommy Kihl, till höger, framhävde Peter Dahlsberg som den sanne arbetsledaren av de två. Han hittade dock ingen tejp att fästa ritningen med... Foto: Dennis Pavlovic

Pensionärspoolens insatser

Axplock av utförda insatser:

Bygge av en VIP-altan och ett VIP-tält (ingen kostnad för arenaägaren Degerfors kommun).

Bygge av ny entré längs Stora Vallavägen.

Starkt bidragande till räddad hemmapremiär genom snöskottning 2018.

Två räddade hemmamatcher under den regniga hösten 2020, enligt Degerfors IF.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFFotbollPensionärspoolenStora VallaSuzanne HällströmUlf Werner

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.