Hoppa till huvudinnehållet

Torsby kommun vill ställa om till att flyga hållbart med el

Publicerad:
Digital presskonferens om att elflyg kan bli framtiden för Torsby flygplats.
Digital presskonferens om att elflyg kan bli framtiden för Torsby flygplats. Foto: Morgan Bäckvall

Kan du tänka dig att ta flyget nästa gång om det går på batterier istället för på flygbränsle? Det ska Torsby kommun nu ta reda genom en enkätundersökning.

Under april månad genomför Torsby kommun en enkätundersökning om att kunna flyga med el-flygplan, ungefär som man idag kan köra elbil.

Det hela började med förstudien ”Hållbara flygförbindelser i norra Värmland” där kommunen beviljades 150 000 kronor och själv medfinansierar 50 000.

Torsby flygplats undersöker möjligheten till en miljösatsning och ligger i framkant bland landets flygplatser. Målet är att förbereda norra Värmland för den nya tekniken med elflyg.

Det finns idag inga el-flygplan i reguljär trafik i Sverige. Faktum är att det inte finns några flyg i Värmland över huvud taget än.

– Vi har ett plan i Göteborg, säger Johan Erlandsson, konsult med inriktning inom energi och miljö och civilingenjör inom industriell ekonomi.

– Vi har bildat en arbetsgrupp med fem personer, säger Eva Larsson, näringslivschef, längst ned till vänster i bild.
– Vi har bildat en arbetsgrupp med fem personer, säger Eva Larsson, näringslivschef, längst ned till vänster i bild. Foto: Morgan Bäckvall

Han deltog i en digital presskonferens under fredagen där Torsby kommun presenterade de första resultaten i en pågående förstudie. En arbetsgrupp på fem personer deltog på presskonferensen.

– Fördelen med el-flygplan är att en elmotor krånglar nästan aldrig. En traditionell turboprop-motor är komplicerad och dyr. Tyvärr äts det upp av hög batteri-slitagekostnad, förklarar Johan Erlandsson.

Flera perspektiv

Men vinsten finns ändå i ett perspektiv av det ekonomiska, samt det miljömässiga och sociala.

– Det är många som idag inte väljer att flyga på grund av flygtrafikens utsläpp. Elflyg handlar om helt nya flygplan på samma nivå som eltåg. Eftersom el-flygplan kommer vara dyra att köpa in men är billiga i drift, så kommer de troligtvis användas mer. Det innebär att frakt- och postflyg skulle kunna återupptas, säger Martin Berglund, flygplatschef på Torsby flygplats.

Från och med idag finns en enkät på Torsby kommuns webbplats.

– Jag har tagit fram en enkät där tanken är att nå så många som möjligt i norra Värmland. Vi är nyfikna på om människor kan tänka sig ta flyget oftare om det går att flyga hållbart. Vi vänder oss till kvinnor och män och gamla som unga, säger Carola Ågren, konsult inom jämställdhet och social hållbarhet.

– Jag tror att vi kommer att ha kommersiell trafik med elflyg från Torsby 2027, säger Martin Berglund.

– Jag ser det här som en överlevnadsfråga för flyget. Inte minst för att få ned driftskostnader, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Flygplatschef Martin Berglund berättar om miljösatsningar som dessutom ger bättre ekonomi för flygplatsen i Torsby, där det finns planer om att bygga en stor solcellspark.
Flygplatschef Martin Berglund berättar om miljösatsningar som dessutom ger bättre ekonomi för flygplatsen i Torsby, där det finns planer om att bygga en stor solcellspark. Foto: Aron Eriksson

Artikeltaggar

Eva LarssonHagforsMartin BerglundPeter JonssonPolitikThomas StjerndorffTorsbyTorsby flygplatsTorsby kommunTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.