Kommunen granskar sin kontroll av upphandlade avtal

Publicerad:
Kommunens kontroller av avtal ska granskas under 2021. Foto: Jessica Gow/TT

NWT avslöjade att Karlstads kommun fram till 2019 hade anlitat ett företag där ett antal anställda haft kopplingar till Bandidos.

Nu inleder kommunen ett arbete med att se över kontrollerna kring upphandlade avtal.

Det var redan i slutet av förra året som kommunens teknik- och fastighetsförvaltning lyfte frågan om kontroller i upphandlade avtal.

Bedömningen som då hade gjorts var att det fanns en risk för att kommunens egenkontroller och kompetens inte skulle räcka för att upptäcka ”oseriöst uppsåt".

Det var ingen särskild händelse, som kopplingar till organiserad brottslighet, som låg bakom beslutet, men eftersom kommunen hanterar en så stor mängd avtal bestämde man sig för granska rutinerna.

– Det är svårt när vi gör så många små upphandlingar att hålla koll på alla. Samtidigt vill vi ha en upphandling där vi vågar testa nya företag som en del i att stärka näringslivet. Men det måste bli rätt, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Rutiner och kontroller

Kontrollerna av upphandlade avtal är nu en av punkterna i den interna kontrollplanen för 2021.

– Vi kan titta på hur våra rutiner ser ut, vilka kontroller vi gör och finns det delar som är mer utsatta än andra. Det handlar om goda vanor och goda rutiner från vår sida, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör.

– Vi är en stor kund i byggbranschen. Det kan vara allt från kopplingar till organiserad brottslighet eller till oseriösa företag som anlitar arbetskraft som inte har kollektivavtal eller löner som inte är som vi anser att det behöver vara i Sverige.

Per-Anders Bergman konstaterar samtidigt att det är svårt med ett hundraprocentigt system.

– Det skulle bli så oerhört dyrt att ha ett kontrollsystem som skulle fånga upp alla varianter på oseriösa företag, men det är klart att vi ska göra så mycket vi kan för att upptäcka det.

Artikeltaggar

Henrik LanderKarlstadKarlstads kommunNyheterPer-Anders BergmanUpphandling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare