Hoppa till huvudinnehållet

Hundraåringen blir musikal – urpremiär i Karlstad

Publicerad:
Succéboken har redan blivit film; nu ska den också bli musikal. Hösten 2023 ska det bli urpremiär på Wermland opera, tack vare Markus Virta, Johan Hwatz och Pierre Oxenryd.
Succéboken har redan blivit film; nu ska den också bli musikal. Hösten 2023 ska det bli urpremiär på Wermland opera, tack vare Markus Virta, Johan Hwatz och Pierre Oxenryd. Foto: Wermland opera

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann ska bli musikal – med urpremiär i Karlstad hösten 2023.

– Det är en jättefin nyhet för oss, säger Pernilla Bergland Eduard, marknadschef.

Jonas Jonasson bok blev en stor läsarfavorit och har tidigare även blivit film, med Robert Gustafsson i rollen som hundraåringen.

Nu ska den också bli musikal och det är i Karlstad det händer.

Det sker tack vare regissören Markus Virta och musikalartisterna Johan Hwatz och Pierre Oxenryd, som fått rättigheterna från författaren att göra en musikalversion, med den värmländska operascenen som plats för urpremiären.

Välbekant trio

– Det är vår koppling till de här tre killarna som jobbat hos oss som vi får det här. De har erbjudit oss det, när de fick möjlighet att göra musikalen, säger Pernilla Bergland Eduard.

Markus Virta har tidigare regisserat på Wermland opera: bland annat Parade, En gentlemans handbok i kärlek och mord, Something Rotten och Måndag hela veckan.

Han regisserade också operans musikalsatsning ”Jag älskar dig, du är perfekt men...” som dock fick ställas in på grund av pandemin.

– Vi har skjutit den framför oss, men nu har vi tagit bort den helt ur repertoaren. Det blev ohållbart till slut, säger Pernilla Eduard.

Blir historisk

Hundraåringen blir en fin tröst och en riktig smällkaramell, förhoppningsvis både för operan och publiken.

– En urpremiär på ett verk blir alltid förknippad sedan med den teatern.

Vilka som tar sig an rollerna i den vidlyftiga berättelsen är inte klart.

Får ni tag på Robert Gustafsson tror du?

– Nja... Det är väl inte säkert att vi vill, säger Pernilla Bergland Eduard och utlovar auditions framöver.

Artikeltaggar

Johan HwatzKarlstadLitteraturMusikalerNöje/KulturPernilla Bergland EduardTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.