Hoppa till huvudinnehållet

Här håller polisen extra koll på dig: ”Vi får in mycket tips”

Publicerad:
Vecka 16 håller polisen en extra koll på Värmlands 70-, 80- och 90-vägar.
Vecka 16 håller polisen en extra koll på Värmlands 70-, 80- och 90-vägar. Foto: Johan Nilsson

Vecka 16 håller polisen en särskild trafikvecka med inriktning på hastighet.

Vägarna polisen kommer att hålla en extra koll på är länets 70-, 80- och 90-vägar.

– Där det hålls lite högre hastigheter, säger Anders Karlsson vid trafikpolisen.

Större vägar

Exakt var man kommer att stå är inte bestämt, men att länets Europavägar och riksvägar kommer att stå i fokus, är givet. Det handlar således bland annat om E18 och E45 samt riksvägarna 61-63.

– Vi får in mycket tips. Det är många som tycker att det går som fortast på vägarna just hos dem. Men vi kommer också att finnas där vi vet att det är farliga ställen.

Vad gäller de fartkameror som finns på vägarna tycker Anders Karlsson att de gör nytta.

– Vi hade en sträckning på 45:an norrut där det var mycket dödsolyckor. Men efter det att vi satte upp skåpen på kända olycksplatser längs vägen, minskade antalet olyckor . Så de funkar. Vitsen med dem är inte att rapportera bilister på löpande band utan att få ner hastigheterna.

Avstånd

Utöver hastigheten kommer polisen under trafikveckan också att hålla extra koll på att bilisterna håller avstånden.

Frågan är varför så många bilister har så svårt att hålla korrekta avstånd trots att de flesta vet vilka risker det är förknippat med det.

– Gemene man är dåliga på att bedöma avstånd. Det är dessutom känsligt att påpeka det här eftersom alla tycker att de kör bra.

Man skulle kunna tro att yrkeschaufförer skulle vara bättre på att hålla avstånd än privatbilister. Men det tycker inte Anders Karlsson.

– Nej, tyvärr inte. Och här handlar det ibland om kompiskörning med lastbilar som ligger för tätt. Och med den vikten de här lastbilarna har, är det vansinnigt att ligga så nära. De här fordonen har en väldigt lång bromssträcka.

Trafikveckan inleds på måndag vecka 16 och håller på till och med söndag.

Artikeltaggar

PolisenTrafikTrafikkontrollerTrafikpolisVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.