Hoppa till huvudinnehållet

Då öppnar Värmlands golfbanor för spel

Publicerad:
Golfsäsongen närmar sig, vi har kollat läget bland golfklubbarna i länet och närområdet.
Golfsäsongen närmar sig, vi har kollat läget bland golfklubbarna i länet och närområdet. Foto: Mark Earthy/TT

Med våren kommer golfpremiärerna och i Värmland har säsongen startat på sina håll. Här kan du se hur klubbarna i närområdet ligger till inför våren.

Vi tog en koll hos golfklubbarna i länet och närområdet. Här är din guide till vårens golfande.

Arvika Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi vet inte det riktigt än, svarar Christina Naucler Karlsson som är kanslichef. Vi brukar öppna 2-3 veckor efter Karlstadområdet. Snön försvann hos oss förra veckan och nu behöver vi värme. Vi har haft en gynnsam vinter, så förutsättningarna ser bra ut inför året.

Har ni påverkats av pandemin?

– Som många andra golfklubbar hade vi ett positivt år med mycket spel och nya medlemmar. Jag tycker att alla skötte sig att hålla avstånd och följa rekommendationerna. Vi fortsätter självklart att följa Folkhälsomyndighetens och golfförbundets regler.

Billeruds Golfklubb.
Billeruds Golfklubb. Foto: Cecilia Snöbohm

Billeruds Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi ”smygstartade” på långfredagen. Då visade vi upp satsningen med vårt nya rangehus där man kan stå väderskyddat. Vår nya krögare var också på plats när våra medlemmar bjöds in för att se vad vi gjort under vintern. Våra greener är täckta med duk, och vår greenkeeper bedömer att det fortfarande finns tjäle. Tittar man under duken ser det bra ut. En bedömning utifrån hur det ser ut idag är att premiären skulle kunna bli runt 20-25 april, där någonstans. Det datumet kan både tidigare- och senareläggas, säger Jörgen Carlsson, klubbchef hos Billeruds GK.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Vi bestämde oss tidigt att följa de rekommendationer som utfärdades av myndigheter och förbundet, för att inte äventyra möjligheterna att hålla anläggningen öppen. Flera större tävlingar fick ställas in. Vi redovisar ett positivt resultat för 2020, det spelades oerhört mycket golf förra året. Det vi försöker hela tiden är att vara ödmjuka mot övriga branscher, jag känner en jätterespekt mot övriga i föreningsliv då vi har klarat oss förhållandevis bra. Det gäller verkligen att vara ödmjuk, andra har haft det fruktansvärt.

Bryngfjordens Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi öppnar fredag den 23 april, säger Anders Bäckström, vd.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Vi har haft en ökning av spel och intäkter med 25 procent under 2020 och många medlemmar är kvar 2021. Vi har inga tävlingar i starten av 2021, men har planerade tävlingar från slutet av maj. Förbundet kommer med nya rekommendationer varje måndag och vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten om covid.

Elisabeth Björn, VD för Degerfors Golf.
Elisabeth Björn, VD för Degerfors Golf. Foto: Love Tallmyren

Degerfors Golf

När öppnar ni för säsongen?

– Allt beror på väder och vind när golfbanan öppnar, säger Elisabeth Björn, vd. Vi står i startgroparna och när vädret tillåter så öppnar vi golfbanan.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Pandemin har gynnat golfen och Degerfors Golf och vi hoppas att det även i år blir många spelade golfrundor. Just nu är det tävlingsförbud och vi följer Svenska Golfförbundets direktiv. Dock är det planerat tävlingar under säsongen men det är först i maj. Skulle det vara tävlingsförbud då, då kommer vi inte att ha tävlingar. I juli är det golf-SM på Degerfors Golf. Partävlingen Far & Son spelas den 6-7 juli med inspelningsdag den 5 juli. Jag var till Barsebäcks GK och hälsade spelarna välkomna till Degerfors Golf och sista mars var det 52 par, 104 spelare anmälda. Vi räknar med fullt startfält vilket innebär 300 spelare.

Eda Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi hoppas öppna inom en månad beroende på vädret. Tjälen har inte släppt på hela banan än så vi får vänta och se, säger Fredrik Karlsson som är klubbchef.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Vi har ju 40 procent av gästerna och även en del medlemmar från Norge som inte kan komma och spela och hade svårt förra året så det påverkar på greenfeesidan och inte minst våra golfpaket med boende och krögaren i restaurangen. Vi hade en väldigt bra säsong vad gäller juniorutvecklingen 2020 med 20-talet nya barn i träning och även många gamla medlemmar som kommit tillbaka till golfen och så klart även en del nya så fanns ju helt klart även positiva delar att glädjas åt i eländet. Hur tävlingssäsongen blir är ju beroende på hur coronaläget är och riktlinjerna från staten och förbunden.

Forsbacka GK.
Forsbacka GK. Foto: Rasmus Isaksson

Forsbacka Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi har inget datum eller plan för öppnande av banan. Kommer det värme så öppnar vi så snart vi kan, håller de kalla nätterna i sig dröjer det lite till. Driving-rangen är öppen och på skärtorsdagen öppnade shoppen. Restaurangen är öppen vissa tider, säger Christer Stolpen som är klubbchef.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Vi följer SGF:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, innan golfsäsongen börjat är det ”lätt” att förhålla sig till det. När golfaren kommer, som på alla ställen där man samlar människor, gäller eget ansvar – håll avstånd. Vi kommer att anpassa antalet besökare i golfshoppen, vara restriktiva till nyttjande av allmänna ytor såsom omklädning och dusch. Att golfaren använder appar för ankomstmarkering, scorekort och banguide för egen säkerhet. Men vi hade fantastiskt mycket spel 2020 och hoppas att alla var friska och hade bra besök på vår anläggning. Inget tyder på något annat.

Forshaga Deje Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi har fortfarande ganska kallt på nätterna. Vi kan enkelt se att det växer under dukarna, men vi behöver lite till. Vi har tänkt att eventuellt öppna nästa helg (17-18 april) eller helgen efter den, säger Emil Meijer som är klubbchef. April brukar vara normal tid för oss att öppna, ifjol öppnade vi första helgen i april nu blir det senare på grund av hur vädret har sett ut. Till och från har det varit bra i vår, men det har som sagt varit kallt på nätterna.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Tävlingar är en stor inkomst på säsongen för oss, vi som är en mellanstor klubb håller på att ta steget från att vara små till ha ett större antal medlemmar. Vi ökade med 150 medlemmar ifjol – att gå från 500 till 650 är ett ganska stort steg. Pandemin har varit bra på så sätt för vår del, ifjol hade ju många branscher det väldigt tufft. Man drog sig lite för att säga att ”vi går bättre än nånsin”, det är lite speciellt när allting har ökat hos oss. 105 personer kom in via nybörjarkurser ifjol och vi hoppas få in detsamma i år.

Hammarö Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Tidigast 17 april väderberoende, greenerna är i fint skick och banan har klarat övervintringen bra, säger Martin Zetterfeldt Edin, klubbchef.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Mycket tyder på att efterfrågan av golfspel kommer att vara minst lika stor som under 2020. Vi fortsätter vårt arbete sen 2020 med att följa de rekommendationer som gäller för att minimera spridningen av covid-19. Vår verksamhet tar beslut löpande utefter vilka riktlinjer som är gällande för stunden. Under 2020 ökade golfspelet med cirka 40 procent till 39 000 ronder mot vanligtvis 25000-28000 ronder. Vi hade en bana i toppskick och tävlingsprogrammet aktiverades i början av juli. Medlemsantalet ökade också.

Karlskoga Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi planerar att öppna 17 april, men det beror förstås på vädret, säger Marcus Grimstad, klubbchef.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– 2020-års säsong blev den bästa i klubbens historia sett till antal medlemmar, antalet spelade ronder och ekonomiskt resultat. Vi planerar för en normal tävlingssäsong men det är tveksamt om vi kan börja tävla innan halvårsskiftet, enligt min bedömning.

Karlstad Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Banan var jättefin under 2020 och även i år ser det lovande ut. I dagarna har tjälen gått och nu kan vi bara hoppas att april bjuder på regn och värme vilket bestämmer vårt öppningsdatum, säger Mathias Åhlberg, vd och klubbchef.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Säsongen fram till sista juni hade förbundet tävlingsförbud och även inställda företagstävlingar och event vilket påverkat oss negativt ekonomiskt, lägg därtill uteblivna greenfeeintäkter under hela säsongen från främst gästande norrmän. Frånsett detta hade vi väldigt mycket medlemsspel på banan och allmänt många besökare på vår anläggning vilket såklart är väldigt positivt och glädjande för vår verksamhet. Vi invigde vår nya inomhushall i december så vi är idag en året runt-anläggning. Vi har stor framtidstro och härligt driv på anläggningen så jag och personal ser mycket fram emot stundande utesäsong.

Kils Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi planerar att öppna om någon eller några veckor, berättar Tage Nordqvist som är ordförande och klubbchef. Status på banan är gott och vi går nu in på andra hela säsongen med biologiska banskötsel som innebär att konstgödsel och kemiska växtskyddsmedel, i nuläget, enbart används för cirka 30 procent av hur förbrukningen såg ut innan. Skälen till övergången till den biologiska banskötseln är naturligtvis miljöskäl men också för att få en bana som är tåligare mot olika sjukdomar och skador på gräset. Detta skapas genom vår generativa banskötsel som syftar till att skapa nya generationer av positiva mikroorganismer som hjälper oss att bygga gynnsamma förhållanden för framtiden.

Hur har pandemin påverkat er hittills?

– Pandemin har påverkat oss både positivt och negativt; positivt genom att det aldrig någonsin, i klubbens 37-åriga historia, spelats så mycket golf som det gjordes under 2020. Detta betyder att vi starkt bidragit till ökad folkhälsa och att människor kunnat ha en positiv sysselsättning, social samvaro, trots en isolerad tillvaro. På den negativa sidan är det framför allt tävlingsspelet som blivit lidande åtminstone fram till 1 juli 2020. Efter det datumet kunde tävlingar, i begränsad omfattning, genomföras. Vi ser våren och sommaren an med stor tillförsikt. För det första tror vi att alla som börjat spelat golf eller ökat spelfrekvensen kommer att fortsätta spela mer golf även 2021. För det andra har statens mål för vaccinationsprogrammet reviderats till 15 augusti som ett datum då alla ska ha kunnat få sin första dos. Detta ger en fingervisning om att restriktionerna kommer att finnas kvar längre än planerat vilket medför att golf även fortsättningsvis kommer att vara ett attraktivt val för coronasäker friskvård och social gemenskap.

Kristinehamns GK:s klubbchef Tommy Bang.
Kristinehamns GK:s klubbchef Tommy Bang. Foto: Oscar Gustavsson

Kristinehamns Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Första tanken var 17 april, men vädret har varit lite sisådär. Det har regnat och varit kallt, nu vill vi ha sol och vind så banan torkar upp. Banan ser väldigt fin ut i övrigt, greenerna är gröna under dukarna och vi håller på att sätta upp nya skyltar så det ska bli lättare att hitta. Nu siktar vi på att öppna den 24, en lördag, säger Tommy Bang.

Hur har ni drabbats av pandemin?

– Det är väl som golfen överlag, den har fått sig en boom. Det är coronasäkert, du håller avstånd, du är inte mer än fyra personer i en boll. Det enda som är negativt är väl tävlingarna. Förra året ökade våra gästspelare väldigt mycket, det tror vi på även i år så vi har utökat våra ställplatser för husbilar och husvagnar. Ska man vara lite cynisk är coronan bra för golfen.

Lundsbergs Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Just nu är det svårt att säga i och med att det är så kallt i backen. Vi ligger i en lite annan klimatzon än vissa andra banor. Förhoppningen är att kunna öppna i slutet av april, nu har tjälen släppt i greenerna i alla fall så det rör på sig, säger Joakim Kristoffersson.

Hur har ni drabbats av pandemin?

– Konstigt nog på ett bra sätt. Vi var lite oroliga för hur vi skulle komma att påverkas, men vi hade fler gäster än vad vi haft på väldigt länge, 800 gäster på vår lilla niohålsbana är riktigt bra, och ökade i medlemmar också. Vi hade en väldigt fin bana förra året och kunde ha en lång säsong från skärtorsdagen till november, det hjälpte nog.

En bild från när rangen på Saxå GK öppnarde för säsongen i år. Victor Haraldsson slog ut med en järnsjua.
En bild från när rangen på Saxå GK öppnarde för säsongen i år. Victor Haraldsson slog ut med en järnsjua. Foto: Mattias Karlsson

Saxå Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Helgen som kommer städar vi och vi brukar öppna upp dagen efter städdagen. I år siktar vi på att öppna den 17 april, men det beror på om vädret tillåter, berättar Roland Levin som är ordförande i klubben.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Förra året hade vi en otroligt bra utveckling. Vi fördubblade greenfee-antalet från föregående år. Vi har normalt sett inget hårt tryck på våra tider, men märkte att vi hade gäster från hela Sverige. Vi har lyckats ha en otroligt fin bana i fint skick, sedan drar Carl Jans (Granqvist, red anm) anläggning också. Vi har inga planerade tävlingar första halvåret och sätter säkerheten först i alla lägen. Restaurangen planeras öppnas i mitten av maj, men det beror på vad som händer med pandemin. Annars rullar vi på som ifjol, vi har tidsbokning på alla som ska ut och följer självklart förbundets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sommarro Golf

När öppnar ni för säsongen?

– Vi öppnade på skärtorsdagen, säger Martin Lindén, klubbchef och vd. Det var blött till november, sen superkallt, efter det 13-14 grader och sen kallt igen. Men trots att vi har lite vått kvar har vi lyckats behålla och få till gräset på de viktigaste spelytorna. Vi har lyckats övervintra väldigt bra. Förutsättningarna med gamla sanddeltat och dräneringen från gamla flygplatsen underlättar.

Hur har ni drabbats av pandemin?

– Golfen överlag har klarat sig bra, vi har fått ett uppsving. Det har det varit de senaste 3-4 åren, men det här blev en katalysator. Vi är fortfarande restriktiva med all vår kontakt. Det som har kommit är att digitaliseringen gör att du bokar via app och vi har digitala scorekort. Det blir ingen tävlingssäsong fram till tidigast juli.

En bild från den traditionsenliga nationaldagsgolfen på Sunne GK.
En bild från den traditionsenliga nationaldagsgolfen på Sunne GK. Foto: Fredrik Finnebråth

Sunne Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Våren har varit relativt snäll åt vår bana och vi hoppas och tror att om vädret står oss bi, så kan vi öppna banan någon gång i vecka 16, säger Thomas Hertzberg, ordförande.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Det är ett bekymmer, trots rekord i golfronder i Sverige 2020. Allt handlar om ett gemensamt ansvarstagande och om legitimiteten i samhället som sport. Vi rättar oss efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter och detta budskap syns tydligt på klubben. Det bokas sällskapsronder för fullt. Just nu råder ett tävlingsförbud inom golfsporten, något vi övervakar vecka för vecka. Ser vi till förra året kom tävlingssäsongen igång i början av juli. Vi ser trots allt med tillförsikt på kommande säsong.

Torsby Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– Vi siktar på första maj. Banan ser fin ut och verkar ha klarat vintern bra, säger Anders Olsson.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Vi har klart den bra i och med att vi har en öppen och fin anläggning. Sedan har vi inte det trycket på banan heller. Vi har haft en bra plan och följt de råden som finns för att kunna ta emot besökarna på ett bra sätt. Man är ju nyfiken på hur det blir i år med tävlingar och restriktioner. I fjol kom det igång i juli och blir det samma i år har vi ett trevligt tävlingsprogram på gång.

Uddeholms Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– När banan öppnar beror såklart på vädret, förhoppningsvis håller värmen i sig så det blir så snart som möjligt men troligen i slutet av april, säger Fredrik Petersson i Uddeholms GK.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Tävlingsmässigt har det blivit mindre intäkter eftersom vi inte fick i tävlingar förrän i juli.Däremot ökade gästspel och greenfee för klubben under 2020. Vi såg också en ökning av medlemmar som gick nybörjarkurs och såna som spelat förr och kom tillbaka till klubben 2020.

Årjängs Golfklubb

När öppnar ni för säsongen?

– I dagsläget kan vi inte svara på när banan öppnar för säsongen, svarar Carina Lundberg.

Hur har ni påverkats av pandemin?

– Pandemin gjorde det svårt för våra norska medlemmar och greenfeegäster att besöka oss 2020 – däremot så kom det fler svenska greenfeegäster. Vi vet inte om det går att genomföra några tävlingar 2021, men vi följer förbundets rekommendationer.

Artikeltaggar

Arvika GKBilleruds GolfklubbBryngfjordens GKDegerfors golf ABEda GolfklubbForsbacka GolfklubbGolfHammarö GKKarlskoga GKKarlstad GKKils GKKristinehamns GolfklubbSommarro GKSunne GKVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.