Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Områden i Karlstad och Hammarö bland de värst drabbade i mars

Publicerad:
Så har viruset slagit mot Värmland under mars månad. Foto: Tommy Andersson

Mars blev en mörk coronamånad för Värmland.

Allra flest fall hittades i två områden i Hagfors, visar NWT:s kartläggning.

Även stadsdelar i Karlstad och Hammarö drabbades hårt.

Det kanske inte kommer som en överraskning att just Hagfors kommun sticker ut i den nya kartläggningen över antal smittade per postnummer i mars.

I centrala Hagfors har det i områdena med postnumren 683 34 och 683 33 – där drygt 2 000 bor – totalt hittats 159 fall under månaden. Det är flest i Värmland.

Men spridningen har inte bara varit kopplad till just orten Hagfors, visar siffrorna. Postnummer i Ekshärad återkommer högt på listan över antal fall. Flest står 68 361 för, där 27 fall har registrerats.

I Ekshärad har också två dödsfall med koppling till covid-19 konstaterats.

Den snabba spridningen i Hagfors utmärkte sig kring skolan Älvstrandens Bildningscentrum, varav ett hundratal elever och lärare bekräftades smittade. En lärare avled.

Det har länge varit en misstanke hos Region Värmland att den brittiska virusvarianten, så kallad B.1.1.7, kan ha varit tändvätskan bakom den stora smittspridningen.

Det kan nu slås fast.

– Vi misstänkte det först. Men nu bedömer jag att det är så. Det var brittiska varianten, säger Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Det har man kunnat se genom typnings-PCR – ett slags snabbtest för mutationer – där man hittar misstänkta fall.

Totalt har nu 1 106 misstänkta fynd av varianten hittats i hela Värmland, enligt myndigheten.

Föräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”

Virusvarianten, som är av allt att döma mer smittsam, satte tillsammans med den ökade smittspridningen Hagfors på den dystra coronakartan.

Två veckor i rad var kommunen – sett till antal smittade per 10 000 invånare – bland de värst drabbade i Sverige, visade Folkhälsomyndighetens siffror.

Studentutbrott

Hagfors kommun är dock inte ensam om att ha drabbats hårt av den tredje vågen, som bekräftades ha nått länet under månaden.

I södra Värmland, särskilt Karlstad och Hammarö, har smittspridningen legat på en hög nivå under månaden, av siffrorna att döma.

Efter veckan med flest fall någonsin – här är det som värst i Värmland

Områden i båda kommunerna ligger högt på listan över antal fall. I Karlstad har 54 fall hittats i området Gustavsberg, och 46 fall i den studenttäta delen Campus på Kronoparken.

Campus på Kronoparken.
Campus på Kronoparken. Foto: Helena Karlsson

På just Campus drabbades några studentkorridorer i nära anslutning till varandra av ett utbrott. Ett 20-tal utbytesstudenter, som rest hit från olika delar av världen, smittades.

Utbrottet kom till universitetet och Region Värmlands kännedom efter att flera från området velat testa sig.

Kartläggning: Så många misstänkta biverkningar har rapporterats i Värmland

Boendeformen tros ligga bakom smittspridningen.

– Ja, vi tror det. Jag har inte fått något annat bekräftat. Sedan går det alltid rykten om si och så, men som vi bedömer det är det nära kontakter och att man har delade kök, till exempel, som är anledningen, säger universitetets säkerhetschef Jan Gambring.

Utbrottet avtog mot slutet av månaden. Inget liknande har därefter dykt upp.

Jan Gambring, säkerhetschef vid Karlstads universitet.
Jan Gambring, säkerhetschef vid Karlstads universitet. Foto: Helena Karlsson

– Inte på det sättet. Vi får kontinuerligt rapporter om att studenter smittats, men inte i någon utsträckning, utan enstaka fall. Tack vare att vi kör distansundervisning är det inga smittkällor på universitetet, utan man har smittats på annat håll, säger Jan Gambring.

Så många fler fall i mars

Värst drabbat på Hammarö är områdena med postnumren 663 40 och 663 41, som täcker bland annat Hammar och Nolgård.

Det senare postnumret hade flest fall i sammanställningen från februari.

Mars månad hade totalt 3 107 fall med ett värmländskt postnummer, vilket är mer än det dubbla i jämförelse med februari.

Kommuner och områden i östra Värmland är mer förskonade, visar siffrorna. Dock ser det ut att ha ökat där under månadsskiftet mars/april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Varför det ser ut så beror på att smittan, som på nationell nivå, även går i vågor på lokal nivå, enligt smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

Läget fortfarande mörkt för Värmland – men här är lilla ljusningen

– Östra Värmland drabbades till exempel hårt under våren 2020. Det går i olika perioder. Nu har det på senare tid varit värre i södra delarna av länet som Hammarö och Karlstad, plus några andra kommuner, säger han.

NWT har vid ett flertal tillfällen publicerat kartläggningar över hur smittspridningen har sett ut per postnummer i Värmland. Du hittar fler här.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.

Läs mer:

Efter smitta, antikroppar och vaccin – Johanna, 31, fick covid-19 igenLinda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område på Hammarö bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

CampusCoronavirusetEkshäradFolkhälsomyndighetenHagforsHammaröIngemar HallénJan GambringKarlstadRegion VärmlandSmittspridning per postnummerVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.