Hoppa till huvudinnehållet

Risk för att utbyggnaden av Råda skola försenas

Publicerad:
Så här såg det ut när lågstadiedelen av Råda skola invigdes 2019. Kommunalrådet Jens Fischer (OR) höll tal.
Så här såg det ut när lågstadiedelen av Råda skola invigdes 2019. Kommunalrådet Jens Fischer (OR) höll tal. Foto: Pia Holmström

Den planerade utbyggnaden av Råda skola har ännu inte dragit igång. Detta sedan upphandlingen överklagats till Förvaltningsrätten. Enligt förvaltningsrätten kan det dröja ytterligare några månader innan dom faller i målet.

Råda skola ska byggas ut till en F-6 skola. Drygt 42 miljoner är budgeterat i investeringsbudgeten för 2021.

Vann upphandlingen

Den 20 november beslutade Hagfors kommun att anta företaget Peabs bud i upphandlingen och företaget utsågs till totalentreprenör för om- och tillbyggnaden av Råda skola.

I tilldelningsbeslutet skriver Hagfors kommun att Peab lagt det mest ekonomiskt fördelaktiga budet bland de fyra företag som lämnat anbud.

Men kort därefter lämnade företaget Brixly som hade det näst bästa anbudet in en ansökan till Förvaltningsrätten i Karlstad om att beslutet överprövas.

NWT är i kontakt med Gustav Berner som är föredragande jurist vid Förvaltningsrätten i Karlstad och handlägger ärendet.

När faller domen?

– Det är lite svårt att säga. Men jag skulle tippa att det blir inom några månader, men jag kan inte lova något, säger Gustav Berner.

Eftersom upphandlingen överklagats kan heller inte Hagfors kommun teckna avtal med Peab.

Nu skulle projekteringen ha varit i full gång enligt tidsplanen.

– Eftersom upphandlingen överklagats kan den entreprenör som tilldelats projektet inte gå vidare i processen och kan inte ta fram färdiga handlingar och kan inte påbörja bygget. Hela bygget är ju förskjutet, men om det sedan innebär att vi blir försenade gentemot de tidsramar vi har i förhållande till skolan är för tidigt att säga, säger Louise Sjöholm, samhällsbyggnadschef.

Hon fortsätter:

– Får vi ett besked om ett par månader, så får vi ta ställning då om hur vi kan gå vidare. Det kan ju mycket väl vara så att eventuella beslut överklagas och så har man ytterligare en process. Då finns det en stor risk för försening.

Känner du någon oro för att utbyggnaden inte har kommit igång?

– Det vågar jag inte uttala mig om i nuläget. Det beror på vad det blir för beslut och vad utfallet blir. Vi har haft en ambition om att det skulle vara färdigt 2022 med en bortre gräns 2023. Än så länge bedömer jag inte att det finns någon risk att man försenar det vad gäller den bortre gränsen höstterminen 2023. Det beror på vilket utfall det blir, säger Louise Sjöholm.

Juridisk tvist om upphandlingen av Råda skola

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenHagfors kommunLouise SjöholmRådaRåda skolaSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.