Hoppa till huvudinnehållet

Lyckosam smäll bakom avgörandet: ”Gäller att punkta målisen ibland”

Publicerad:
Gustaf Thorell.
Gustaf Thorell. Foto: Idrottsfoto.com

Gustaf Thorell åkte på en smäll, fick ont och släpade efter i åkningen hemåt. Tio sekunder senare spelades han fri och avgjorde läckert.

– Backcheck är överskattat, det gäller att punkta målisen ibland, säger han med ett skratt.

Helmersson: ”Vi lät oss inte nedslås”Stéen – frågetecknet som räddade BIKThorell avgjorde för BIK i förlängningen

Matchutvecklingen talade klart och tydligt för Björklöven, men 3.36 in i första övertidsperioden fick Carl Berglund med sig ett powerplay efter att ha blivit trippad vid offensiva blå.

BIK etablerade tryck halvvägs in i utvisningen, men när Gustaf Thorell kördes in i sargen av Alexander Hellström och inte hann upp på benen för att stoppa nästa puck längs sargen såg anfallet ut att vara över.

David Lilja fick dock klubban på Teemu Eronens slarviga rensningsförsök.

Pucken landade på Henrik Björklunds klubba och "Björka" serverade Thorell som, passande nog, inte hade hunnit längre än till en position precis framför målvakten på grund av smärtan efter smällen.

– Jag visste att jag var ganska själv och hade mycket tid. Jag försökte bara förvalta det så gott det gick. Jag hade ingen fart så jag försökte få en dragning i sidled, det brukar vara bra.

Forehand–backhand–forehand fungerade så bra att Kevin Poulin "var borta" och pucken i nät – och segerjublet höll samma klass som den avgörande prestationen.

– Det var fint att få vända upp precis vid grabbarna som inte spelade och satt där. Det gjorde mig extra glad att se dom, gav mig extra energi. Det var inte många som jublade i hallen så att få se dom direkt efteråt var jäkligt fint, säger Thorell om firandet.

– Kroppen mår bättre efter fyra perioder än sex perioder. Det var skönt att vi avgjorde tidigt den här gången... Det var en jäkla känsla, så klart. När man vet att matchen är slut när man får läget och den sitter.

"Gömmer oss inte"

BIK avgjorde första semifinalen efter 103 minuter och 18 sekunders spel. Nu slog nyckelspelaren Thorell till med sitt första slutspelsmål efter 5.02.

Tack vare detta leder skadedrabbade BIK med 2–1 i matcher mot seriefavoriten som hade två backar utanför matchtruppen av konkurrensmässiga skäl, enligt C Mores sändning.

– Vi saknar spelare, det ser alla, men vi gömmer oss inte bakom det. Tim blev skadad senast och i dag stod Stefan på huvudet, till exempel. Han var helt avgörande i dag. Han räddade väldigt många lägen samtidigt som jag tycker vi försvarade oss bra ändå mot ett skickligt lag.

Stéen räddade mer precist 33 skott från andra perioden och framåt och 35 av 36 skott totalt.

Total dominans för er i första, total dominans för Björklöven i andra... Hur kan det bli så?

– Det är tvåan (BIK) mot trean i serien, två väldigt jämna lag och då är det små marginaler som avgör vilket som blir det spelförande lagt. Det kan räcka med en nedläggning i zon.

– 2–1 i matcher, det kan inte bli så mycket bättre just nu. Jag tycker vi ska vara stolta över det vi har gjort hittills och fortsätta.

Björklöven–BIK 1–2

Tredje perioden: 0–1 (8.27) Aleksi Rekonen (Carl Berglund) spel fyra mot fem, 1–1 (17.06) Gustav Possler (Pontus Andreasson, Teemu Eronen).

Fjärde perioden: 1–2 (5.02) Gustaf Thorell (Henrik Björklund, David Lilja) spel fem mot fyra.

Skott: 36–28 (3–16, 18–2, 14–6, 1–4).

Utv, Björklöven: 7x2. BIK: 7x2.

BIK leder med 2–1 i matcher i bäst av sju.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaGustaf ThorellIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.