Första byggmötet: så ska Mattila finngård återuppföras

Publicerad:
Första byggmötet i Mattila, från vänster: Mats-Ola Levein, Per-Erik Karlsson, Niklas Österberg, Kurt Eide och Linn Umeland. Foto: Morgan Bäckvall

Mattila finngård brann ned till grunden 17 oktober 2020.

Under onsdagen hölls det första byggmötet inför en återuppbyggnad.

Målet är att grund, väggar och tak ska vara på plats innan vintern.

Nu har planerna om att återuppbygga Mattila finngård med den gamla rökugnen påbörjats.

I samband med ett uppstartsmöte på plats vid Mattila fritids anläggning under onsdagen träffades representanter från Klara arkitekter, Länsförsäkringar och KEK Bygg AB.

På plats var förstås även ägaren Kurt Eide, som själv bodde på finngården fram till den ödesdigra branden en lördag i oktober.

Det som då fanns kvar av byggnaden var rökugnen och en tillbyggd murstock, trappan och grunden, allt annat låg i aska.

Kurt Eide inne ifrån rökugnen. Bakstycket hade lossnat vid ett regnoväder.
Kurt Eide inne ifrån rökugnen. Bakstycket hade lossnat vid ett regnoväder. Foto: Morgan Bäckvall

– Efter branden kom det ett regnoväder. Det gjorde att bakstycket till rökugnen släppte. Rökugnarna är byggda med en krans av stora stenar. Inuti fyller man upp med små stenar, förklarar Kurt Eide.

Sedan dess har rökugnen underhållits, bland annat med att göra en överbyggnad i plåt och trä och att regelbundet elda i rökugnen för att torka ut den. Detta för att den skulle klara vintern.

Rökugnen kan ”kalva”

Det finns en risk att rökugnen ”kalvar”, det vill säga börjar att rasa isär och det måste beaktas vid grundläggning och påföljande arbeten.

Rökugnen har klarat vintern tack vare en överbyggnad och att den eldats regelbundet.
Rökugnen har klarat vintern tack vare en överbyggnad och att den eldats regelbundet. Foto: Morgan Bäckvall

Mats-Ola Levein är projektledare på Klara arkitekter som nu har tagit fram ritningar och dessa är inlämnade till Torsby kommuns miljö- och byggkontor.

– Det är mycket att ta hänsyn till när man ska återuppföra en sådan här byggnad. Dels vill ju Kurt Eide helst ha exakt som det var förut, samtidigt finns det villkor från försäkringsbolaget. Man måste ta hänsyn till lagkrav vad gäller bland annat brandkrav och tillgänglighetskrav, säger Mats-Ola Levein.

Bevarandet av finnkultur

Dessutom ska Värmlands museum säga sitt vid bevarandet av gammal finnkultur.

– Det är inte varje dag, men det förekommer att vi hanterar ärenden kring gamla kulturbyggnader, säger Linn Umeland på Länsförsäkringar.

Mattila finngård bestod av två delar, dels rökstugan med rökugnen placerad i hörnet av två innerväggar, dels ”svenskstugan” som Kurt Eide använde som bostad.

– Hela byggnaden är på 115 kvadratmeter, 15,5 gånger 7,5 meter. En tredjedel av det var rökstugan, förklarar Mats-Ola Levein.

Som vid sittande möte delar ut ritningar om hur den nya byggnationen kan komma att se ut och ger förklaringar till Per-Erik Karlsson och Niklas Österberg på KEK Bygg AB från Arvika.

– Nu känns det bra, att vi tillsammans är med och återskapar någonting, säger Kurt Eide.

– Vi har sagt att målet är att vi ska få upp väggar och tak innan vintern kommer. Men det är klart, det är ett speciellt projekt, säger Mats-Ola Levein.

Glödbrand i vägg blev fullt utvecklad brandKurt Eide på brandplatsen i Mattila: "Tack till alla som hjälpt till"Mattila finngård totalförstördes – det här var brandorsakenÄgaren vill bygga upp Mattila finngård efter brandenInsamling startas för att återuppbygga rökstugan i MattilaBesöksrekord för Mattila – firar 60 år som turistanläggning

Artikeltaggar

FinnkulturFritid och livsstilKEK Bygg ABKurt EideLänsförsäkringarMattilaTorsby kommunTurismVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare