Hoppa till huvudinnehållet

Fler byggnader i Karlstad ska ljussättas

Publicerad:
Nu har Karlstads kommun tänt upp den nya fasadbelysningen som har monterats på Karlstads teater. Framöver kommer ännu fler byggnader i centrala i Karlstad ljussättas.
Nu har Karlstads kommun tänt upp den nya fasadbelysningen som har monterats på Karlstads teater. Framöver kommer ännu fler byggnader i centrala i Karlstad ljussättas. Foto: Christer Wik

Den nya fasadbelysningen på Karlstads teater som tändes upp på torsdagskvällen kommer att följas av flera andra satsningar på att lysa upp välkända byggnader i Karlstad.

– Det ger en både trevligare och tryggare stad, säger Sandra Hagstrand.

Nu tänds Karlstads teaters nya fasadbelysning

Hon är enhetschef på Karlstads kommuns fastighetsförvaltning.

I det belysningsprogram som kommunen tog fram för några år sedan ville man att fler kända byggnaders fasader i Karlstad skulle får belysning.

Och nu händer det saker. Förutom Karlstads teater har kommunen fler satsningar på gång.

– Under 2022 eller 2023 ska vi sätta fasadbelysning på Klaraborgs herrgård i samband med att vi renoverar fasaden. Sedan tidigare lyser vi upp grannbyggnaden Kulturskolan.

Belyser gamla banken

– Och i höst sätter vi upp provbelysning på Gamla Wermlandsbankens fasad vid Stora torget och den permanenta kommer upp 2022, säger Leif Gustavsson, fastighetsförvaltare på kommunen.

Nästa år eller 2023 får även Klaraborgs herrgård fasadbelysning.
Nästa år eller 2023 får även Klaraborgs herrgård fasadbelysning. Foto: Christer Wik

På Rådhuset sitter det redan punktbelysning, medan det är svårare att belysa Frimurarehuset intill eftersom det inte finns någon mark framför att placera armaturer på.

– Däremot kommer vi att montera fasadbelysning på Tingvallagymnasiets byggnader i etapper och även på gamla Saluhallen inom några år, berättar Sandra Hagstrand.

Satsar vid Frödingsparken

Kommunen har även påbörjat att lysa upp de gamla byggnaderna runt upprustade Frödingsparken. Hittills är det gamla flickskolans fasad som har fått belysning. Man har även satsat på att med armaturer lyfta fram Alsters herrgård.

– Satsningarna på fasadbelysning ger en både trevligare och tryggare stad. Och nu när LED-tekniken finns är det både billigare att sätta upp och driva de här anläggningarna, säger Sandra Hagstrand.

Stadshotellets nya spabyggnad har redan fått fått en ljussatt fasad och snart får även den gamla hotelldelen också det.
Stadshotellets nya spabyggnad har redan fått fått en ljussatt fasad och snart får även den gamla hotelldelen också det. Foto: Christer Wik

När det gäller de övriga byggnaderna i närheten av Karlstads teater har Stadshotellets nya spaanläggning redan belysning och det ska även den gamla hotelldelen snart få.

– Det kan det kanske även bli på Hypotekshuset i korsningen Järnvägsgatan/Älvgatan som vi hoppas kunna fasadrusta 2022, säger fastighetsägaren Profil invests vd Gert Carlsson.

Hypotekshuset längst till vänster kan komma att ljussättas i samband med en planerad fasadrenovering 2022.
Hypotekshuset längst till vänster kan komma att ljussättas i samband med en planerad fasadrenovering 2022. Foto: Christer Wik

– Vi tycker också att en sådan satsning vore trevlig, men har som nya fastighetsägare till Televerkets gamla byggnad två hus bort längs älven ännu inga planer på det, säger Nyfosas regionansvarige Jan Kasslert.

Det har i nuläget inte heller Järnkilen fastigheter som äger mittenhuset i kvarteret Björnen där bland andra Folkuniversitetet är hyresgäst.

Statens fastighetsverk har i dagsläget inga planer på att sätta upp fasadbelysning på Residenset.
Statens fastighetsverk har i dagsläget inga planer på att sätta upp fasadbelysning på Residenset. Foto: Christer Wik

Också Residensets ägare Statens fastighetsverk svarar nej på om man planerar att ljussätta sin stora byggnaden som bland annat innehåller landshövdingens privatbostad.

– När det gäller Sockerslottet har vi haft tankar på att belysa överbyggnaden, men har ännu inte tagit något beslut, säger ägaren Ingrid Skålén.

Sockerslottet har flera gånger utsetts till Karlstads vackraste byggnad. Fastighetsägaren Ingrid Skålén har haft planer på att ljussätta överdelen med tornen, men inget beslut har fattats.
Sockerslottet har flera gånger utsetts till Karlstads vackraste byggnad. Fastighetsägaren Ingrid Skålén har haft planer på att ljussätta överdelen med tornen, men inget beslut har fattats. Foto: Christer Wik

Vattentornet på Herrhagen är en annan av Karlstads mest utmärkande byggnader.

– Därför skulle vi verkligen vilja ljussätta tornet. Det skulle ge ett snyggt avtryck i stadsdelen, säger Göran Bergsten, fastighetschef på Willhem i Karlstad.

Även Ann-Sophie Redfern, centerchef för Mitticity, är positiv när hon får frågan om att belysa gamla Riksbankshuset längs Järnvägsgatan. Det är något som vi inom Olav Thon-gruppen får titta på, säger hon.

Olav Thon-gruppen som äger Mitticity är även ägare till Riksbankshuset på Järnvägsgatan och ska diskutera en eventuell ljussättning av fasaden.
Olav Thon-gruppen som äger Mitticity är även ägare till Riksbankshuset på Järnvägsgatan och ska diskutera en eventuell ljussättning av fasaden. Foto: Christer Wik

Värmlands museum och Gamla Seminariet är exempel på två andra klassiska byggnader i Karlstad. Båda ägs av Region Värmland och har redan fasadbelysning, meddelar fastighetschefen Annette Andersson.

Och i december satte Karlstads pastorat ny fasadbelysning på Domkyrkan och bytte även ut föråldrade armaturer runt kyrkan.

Artikeltaggar

AlsterAnn-Sophie RedfernAnnette AnderssonBostad och byggenGert CarlssonGöran BergstenHerrhagenJan KasslertKarlstads kommunKarlstads teaterKlaraLeif GustavssonSandra HagstrandTingvallastadenWillhem

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.