Hoppa till huvudinnehållet

Bildextra: Här går lodjuret till attack – i villaområdet

Publicerad:
Likt ett lejon på savannen attackerar lodjuret råbocken blixtsnabbt. Bocken var dock steget före in i skyddande snår och klarade livhanken med liten marginal.
Likt ett lejon på savannen attackerar lodjuret råbocken blixtsnabbt. Bocken var dock steget före in i skyddande snår och klarade livhanken med liten marginal. Foto: Anders Hanson

Inte ens hundra meter från husen i Mjölnartorpets ekoby i Karlstad rörde sig två lodjur. NWT:s naturredaktör Anders Hanson högg kameran och lyckades fånga den mäktiga naturupplevelsen på bild.

– Det är högsta vinsten i naturupplevelse, säger han.

Anders Hanson som är naturredaktör på NWT skulle under onsdagskvällen ut och spana efter en kattuggla när han till sin stora förvåning mötte två lodjur på ängen bakom huset. De hade fått syn på en råbock som intet ont anande vandrade över fältet.

Att rådjur rör sig kring husen i ekobyn är enligt Anders Hanson inget ovanligt men att få betrakta lodjur under flera minuter, så nära bebyggelsen, är som en lottovinst menar han.

”Jag har alltid drömt om att få se lodjur” säger Anders Hansson
”Jag har alltid drömt om att få se lodjur” säger Anders Hansson Foto: Privat

– När jag kom ut på verandan såg jag först råbocken men sedan var det någonting som rörde sig i skogsbrynet. Det var svårt att se men det rörde sig lite som en katt, då fick jag puls och hämtade kameran direkt.

70 meter bort

När han till slut hittat batterierna som låg utspridda och barfota gått ut i skymningen trodde han först att djuret hade försvunnit. Sedan såg han två tofsar sticka upp ur gräset och han insåg att det faktiskt var ett lodjur, bara 70 meter bort.

– Jag har aldrig sett lodjur innan! Jag var rädd att skrämma bort den så jag smög lite. Det gjorde lodjuret också. Så fort råbocken vände sidan till smög den sig närmare. Det var häftigt att se, det liknade lejon som smyger sig på gaseller på savannen men det är ju sådant man ser på TV.

Under några minuter smög lodjuret tyst och diskret bara 20-30 meter bakom den ovetande råbocken. Strax startade anfallet.
Under några minuter smög lodjuret tyst och diskret bara 20-30 meter bakom den ovetande råbocken. Strax startade anfallet. Foto: Anders Hanson

Lodjuret smög sig närmare, ökade farten och rusade sedan fram och attackerade råbocken medan Anders Hanson hade kameran i högsta hugg.

Rådjuret klarade sig men plötsligt dök det upp ännu ett lodjur.

– Då dök det upp ett till, ännu närmare! De är stora och ulliga alltså, riktiga gosedjur. Efter några minuter traskade de vidare ner mot universitetet.

Att få två vilda lodjur på samma bild är inte så vanligt. Djuret till vänster pustar ut efter attacken.
Att få två vilda lodjur på samma bild är inte så vanligt. Djuret till vänster pustar ut efter attacken. Foto: Anders Hanson

När pulsen lagt sig och upplevelsen fått landa lite kände han sig glad.

– Jag tänkte bara ”bilden först”. Jag har alltid drömt om att få se lodjur så när adrenalinet och pulsen lagt sig fick jag en riktigt skön känsla. Detta var en av de vassare upplevelserna, och att dessutom fånga det på bild, ja, det var häftigt.

”Det är inte ofta man ser lodjur när det är ljust. Pälsen på det vackra djuret är yvig och mjuk och liknar ett gosedjur” enligt Anders Hanson.
”Det är inte ofta man ser lodjur när det är ljust. Pälsen på det vackra djuret är yvig och mjuk och liknar ett gosedjur” enligt Anders Hanson.

Få förunnat

Enligt Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland, rör sig lodjuren ofta nära bebyggelsen, men att få syn på dem är ovanligt.

– Det är en få förunnad upplevelse. Den uppmärksamme kan ibland se lodjursspår men man märker sällan av dem. Att smyga och kamouflera sig är lite deras grej. Det är dock skygga djur så man behöver inte vara bekymrad.

Artikeltaggar

Djur och naturKronoparkenLänsstyrelsenLodjurMaria FalkevikRovdjur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.