Hoppa till huvudinnehållet

65-årsfirande Sven-Ingvars: "Jäkla stort Sven-Ingvars-kalas i Karlstad!"

Publicerad:
Foto: Carl Edlom

För de flesta band och artister har det senaste året varit en bergochdalbana mellan strimmor av hopp och kolsvart förtvivlan. Så också för Sven-Ingvars som har tvingats boka av konserter, turnéer och inspelningar.

– Men nu ska vi väl ändå snart få möta vår publik, hoppas Oscar Magnusson och hans Sven-Ingvars som nu presenterar nya turnéplaner.

Det har varit en tid av motgångar och alternativa lösningar. Konserter inför publik har blivit strömmade uppträdanden framför filmkameror. Men nu har Sven-Ingvars laddat om och tar nytt sikte på en omfattande Sverigeturné.

– Vi går in helhjärtat i det här med tanken att det faktiskt blir av, börjar Oscar Magnusson övertygande.

– Som person går jag alltid fullt in i det jag gör, hjärtat hängs ut som en darttavla, så vi får hoppas att det får bli av den här gången. Även om vaccinationsmål flyttas hit och dit, så borde vi vara vaccinerade vid novembers början.

Turnén har fått namnet "Sven Ingvars – En liten bit av Värmland" och inleds i Halmstad den 5 november.

– Den där raden, en liten bit av Värmland, håller hela Sven-Ingvars resa i sin hand. Värmland är den gemensamma nämnaren genom alla år som bandet har verkat. Värmland sitter allra längs ner i våra djupaste rötter.

Åter på Svensktoppen

I år är det 65 år sedan gruppen bildades och 2017 tog Oscar Magnusson över rollen som sångare efter Sven-Erik Magnusson. En historisk förankring finns med i det mesta bandet företar sig, vid nyåret släppte Sven-Ingvars en ny singel. Låten ”Röda trådens slut” blev gruppens 54:e(!) att gå in på Svensktoppen.

– Det är spännande att gräva i bandets tidigare material, som vi till exempel gjorde på senaste albumet, fortsätter Oscar Magnusson.

– När vi sätter samman låtarna som vi ska spela på turnén finns det otroliga mängder att välja bland. Vi skulle kunna spela 65 hits rakt upp och ner, men det känns inte så intressant. Hellre att vi visar upp bredden och genom musiken berättar hur bandet har kunnat överleva under så många år.

”I mötet med publik uppstår allt det där som jag i viss mån lever för. Jag känner en avsaknad av något som gör mig hel.”
”I mötet med publik uppstår allt det där som jag i viss mån lever för. Jag känner en avsaknad av något som gör mig hel.” Foto: Carl Edlom

Ny musik

När Oscar Magnusson ska beskriva hur det känns att äntligen åter få möta publiken fastnar han vid ordet längtan.

– Ja, det summerar mycket. Jag känner i hela mitt system att något har saknats. I mötet med publik uppstår allt det där som jag i viss mån lever för. Jag känner en avsaknad av något som gör mig hel.

Det finns en hel del nytt material inspelat, men inga konkreta planer för när den kan komma att släppas.

– Det där får ”Röda trådens slut” styra lite. Låten ska få göra sitt, mottagandet har varit makalöst. Många hör av sig och vill spela den på begravningar vilken känns fint såklart och jag blev väldigt rörd när den gick in på Svensktoppen. Jag trodde Svensktoppstiden var över för oss. Men visst ska det komma mer ny musik innan turnén.

Efter premiären i Halmstad väntar bland annat Göteborg, Jönköping och tre gånger Stockholm. Den 17 och 18 december ska bandet stå på scenen i Löfbergs arena.

– Vi kommer att göra ett jäkla stort Sven-Ingvars-kalas i Karlstad! Det kommer att bli två stycken extra-allt-gigs.

Artikeltaggar

GöteborgHalmstadJönköpingKarlstadLöfbergs ArenaMusikNöje/KulturOscar MagnussonStockholmSven-Erik MagnussonSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.