Onsdag den 7 april stängde Valfjället Skicenter för den här vintersäsongen. Nu väntar en utredning om hur verksamheten ska drivas i framtiden.
I dag drivs anläggningen som ett kommunalt bolag och den ägarformen har varit omtvistad genom åren.
Vid kommunstyrelsens sammanträde i veckan var frågan uppe om en förlängning av kapitaltäckningsgarantin för bolaget. Genom garantin förbinder sig kommunen/ägaren att skjuta till pengar om bolaget får kapitalbrist.
Kommunstyrelsen i Eda föreslog att kommunfullmäktige ska bevilja en ny garanti eftersom den gamla löpte ut vid årsskiftet.
Men de tre samarbetspartierna S, M och L begärde också en utredning om den framtida ägarformen för Valfjället.
Kravet ingår inte i själva beslutet. Men tas upp i en protokollsanteckning, ett sätt för en ledamot i en nämnd att visa vad man tycker i en fråga, om det inte framgår av beslutet.
– Vi fick en utfästelse om att ägarformen och organisationen ska utredas, säger Hans-Peter Jessen (S).
Det är inte första gången de tre partierna ifrågasätter kapitaltäckningsgarantin med hänvisning till att kommunen inte kan fortsätta att pytsa in kommunala medel och täcka upp för förluster. Och det är inte heller första gången som Jessen propagerar för att Valfjället bör ligga under den kommunala verksamheten istället för att drivas som ett kommunalt aktiebolag.
– Jag har inget emot att vi utreder. Jag har lovat att vi ska göra nån sorts utredning, vilken driftsform som är bäst för Valfjället. Det har jag gjort tidigare redan, det är inget nytt, säger kommunalrådet Johanna Söderberg (C).
Har man påbörjat den utredningen?
– Nej.
När ska det ske?
– Så snart som möjligt.
Hans-Peter Jessen säger att han passade på att påminna om löftet i samband med att kapitaltäckningsgarantin för Valfjället togs upp.
– Vi vill ha en seriös utredning.
Han vill se en genomlysning av vad verksamheten betyder för kommunen utifrån olika aspekter.
Av er protokollsanteckning framgår redan vad ni anser att utredningen bör mynna ut i. Enligt er mening passar Valfjället bättre som en ren kommunal anläggning med en årlig budget för att driva anläggningen.
– En utredning får visa om vi har rätt och det tror jag. Det är bättre att man i förväg budgeterar vad man får röra sig med.
–Vi säger inte att man ska ta bort verksamheten. Vi vill ha kvar Valfjället, det är en fin anläggning. Men vi tror att aktiebolagsformen gör att det blir dyrare, säger Hans-Peter Jessen.
Bertil Börjeson (Hel) är ordförande i styrelsen för Valfjället skicenter AB.
Hur ser du på en utredning om ägarformen och organisationen för Valfjället?
– Det är helt och hållet en ägarfråga. Det kommer att bli en utredning och så får vi se vart det tar vägen.
I fjol fick Valfjället utnyttja kommunens kapitaltäckningsgaranti. Bolaget gjorde ett underskott på cirka tre miljoner och motsvarande summa fick man i tillskott.
– Med covid 19 och alla jävla restriktioner och stängd gräns... Vi har inte haft en norsk gäst på hela vintern. Inte som kommit över gränsen. Normalt har vi 30-40 procent norrmän.
Den stängda gränsen och reserestriktioner fick stora konsekvenser för Valfjället 2020 och kommer, som det ser ut nu, även att påverka 2021 enligt Börjeson.
– Men det har varit mycket Edabor här. Många ungdomar som åkt skidor i Valfjället.