Hoppa till huvudinnehållet

Selmaporträtt sålt för tio gånger utropspriset

Publicerad:
Ett signerat porträtt av Selma Lagerlöf gick för tio gånger utropspriset vid en auktion som avslutades på måndagskvällen.
Ett signerat porträtt av Selma Lagerlöf gick för tio gånger utropspriset vid en auktion som avslutades på måndagskvällen.

Tills för ett par år sedan fanns porträtt av Selma Lagerlöf i var mans plånbok. När ett signerat Selma-fotografi liknande det på 20-lapparna klubbades på auktion blev priset dock betydligt högre än 20 kronor.

Det inramade fotografiet bjöds ut av Crafoord auktioner i Stockholm, via nätauktionsajten Auctionet. Värderingen låg på 1000 kronor, men det visade sig snart vara alltför blygsamt.

När klubban föll på måndagskvällen hade 34 bud lagts av 12 olika budgivare och slutpriset blev hela 10 854 kronor.

David Brolin, expert på Auctionet, lyfter i ett nyhetsbrev fram porträttet som sin favorit bland veckans utauktionerade föremål.

Djupt rotat

"Författaren Selma Lagerlöfs ansikte tror jag finns djupt rotat i många svenskars medvetande. Dels för att hon har ett karaktäristiskt utseende, men kanske främst för att hon tidigare var avbildad på den svenska 20-kronorssedeln”, skriver han.

Sedan 2016 är det en annan författare på 20-lapparna, Astrid Lindgren, men i nästan tio år var det ”Selma” vi betalade med. David Brolin tror att det var fotot från 1928 som var förebilden för bilden på sedeln.

”Bilden är tagen av hovfotograf Jaeger och detta exemplar är signerat av både Jaeger och inte minst Selma Lagerlöf själv."

Artikeltaggar

AuktionerEkonomiFörfattareLitteraturMårbacka PengarSelma LagerlöfSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.