Hoppa till huvudinnehållet

Ny advokatfirma: ”Vi vill hjälpa Sunne framåt”

Publicerad:
Ida Håmås och Tomas Stridh är två av advokaterna som bemannar nya kontoret på Slottet i Sunne. Deras förhoppning är att hjälpa Sunnes privatpersoner och företagare. ”Eftersom vi är så många kan vi också specialisera oss på olika områden”, säger Ida. Foto: Ina Forsberg

I början av året etablerade Advokatfirman Bergh & Staaf sitt nya kontor i Sunne.

– Vi har smugit igång lite sakta efter nyår och har hunnit med några möten, berättar delägare Ida Håmås.

2009 startades Bergh & Staaf och har de senaste åren expanderat till 12 anställda. Kontoren finns utöver Sunne i Mora, Borlänge, Edsbyn och Hagfors.

– I Hagfors har vi varit under lång tid och vi har sett att det finns ett behov av en advokatbyrå i Sunne. Sunne är en väldigt trevlig kommun som utvecklas med ett gott företagsklimat, säger Ida Håmås som arbetat på firman sedan 2014.

Kollegan Tomas Stridh håller med.

– Vi vill också hjälpa Sunne framåt i den positiva andan som jag tycker finns här.

Ida och Tomas med kollegor hjälper bland annat till med affärsjuridik och trafikskador, agerar ombud i vårdnads- och arvstvister, arbetar som bodelningsförrättare, boutredningsman och utses som målsägandebiträden samt offentlig försvarare.
Ida och Tomas med kollegor hjälper bland annat till med affärsjuridik och trafikskador, agerar ombud i vårdnads- och arvstvister, arbetar som bodelningsförrättare, boutredningsman och utses som målsägandebiträden samt offentlig försvarare. Foto: Ina Forsberg

Olika inriktningar

Bergh & Staaf är en allmänpraktiserande advokatbyrå vars devis är att hjälpa privatpersoner och företagare med deras vardag.

– Det betyder att vi kan erbjuda hjälp med förhoppningsvis allt, säger Tomas.

För att vara på landsbygden är de en stor byrå. Det har sina fördelar.

– Eftersom vi är så många kan vi också specialisera oss på olika områden. Jag hjälper till att upprätta till exempel testamente och handlingar som äktenskapsförord, gåvobrev eller framtidsfullmakt. Rådgivning i olika juridiska frågeställningar helt enkelt, säger Ida som har hand om familjerätt och arvsrätt.

Tomas ingår i företagsteamet som fokuserar på affärsjuridik.

– Som företagare kanske man ska ingå nya samarbetsavtal. Vi hjälper att se till att de står på en stadig grund i alla frågor som kan tänkas uppstå. Jag jobbar också med nystartade företag. Är man fler delägare är man alltid överens i början men efter två-tre år kanske något har hänt och vad händer då. Kunde man ha skyddat sig från det från början genom att ha ett aktieägaravtal? Jag försöker hjälpa dem med det juridiska.

I bland kommer Tomas in i skedet där en tvist har uppstått.

– Dels vill vi förebygga att det någonsin sker men kommer det någon till oss som sitter i en tvist så tar vi det som ombud. Vi försöker hjälpa till med allt där företag behöver hjälp.

Andra områden som representeras är bland annat trafikskador, brottmål och humanjuridik, som kan handla om till exempel vårdnad om barn. På Sunne-kontoret finns, förutom svenska, hjälp att få på engelska och kurdiska.

Etik och lojalitet

Både Ida och Tomas kommer från Dalarna och bor i Mora. Tillsammans med flera kollegor kommer de att bemanna kontoret i Sunne några dagar varje vecka. Passionen för yrket märks.

– Klienten kommer på första platsen. Eftersom vi är medlemmar i Advokatsamfundet så är vi bundna av de etiska reglerna som de ställer upp. Då innebär det att vi har total tystnadsplikt gentemot våra klienter. Och en lojalitet som är väldigt stark, säger Tomas.

Ida är delägare i firman sedan förra året och håller med.

– Vi är också problemlösare och försöker lösa folks problem. Det är viktigt att vara lösningsorienterad och lyhörd, avslutar Ida Håmås.

Artikeltaggar

AdvokatsamfundetBorlängeBrott & blåljusEdsbynHagforsIda HåmåsMoraSamhälleSunneTomas Stridh

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.