Hoppa till huvudinnehållet

Nu tänds Karlstads teaters nya fasadbelysning

Publicerad:
Karlstads teater har fått helt ny fasadbelysning som kommer att tändas upp under torsdagskvällen. Bilden togs i samband med ett test då inte alla armaturer var inkopplade.
Karlstads teater har fått helt ny fasadbelysning som kommer att tändas upp under torsdagskvällen. Bilden togs i samband med ett test då inte alla armaturer var inkopplade. Foto: Karlstads kommun

Klockan 20 på torsdag kväll tänds Karlstads teaters nya fasadbelysning upp för första gången. 32 armaturer kommer att se till att den anrika byggnaden lyses upp.

– Jätteroligt! Det här har vi väntat på länge och detta kommer verkligen lyfta fram teatern.

Nu ska mörkret vid teatern drivas bortMörker upprör Bang

Det säger Pernilla Eduard, marknadschef på Wermlandsoperan.

NWT har flera gånger de senaste åren skrivit om området runt Karlstads teater som av många har upplevts som mörkt och otryggt. Detta på grund av gammal och trasig belysning.

Det här åtgärdades ifjol då nya armaturer sattes upp både runt teatern, parkeringen och längs gång- och cykelvägen. Och nu är det alltså dags även att trycka på knappen för den nya fasadbelysningen.

– Det blir kronan på verket efter den renovering av fasaden som nyligen gjordes. Det känns jätteroligt eftersom vi har väntat på en sådan satsning i så många år, säger Pernilla Eduard.

Framhäver formerna

Hon har sett hur fasadbelysningen kommer att te sig mot teaterbyggnaden och är mycket nöjd.

– Ja, det blir väldigt fint och det framhäver byggnadens former. Det gäller att det hela görs på rätt sätt annars kan det ge helt fel intryck.

Nu väntar hon bara på att kommunen tänder upp fasadbelysningen klockan 20 på torsdag kväll.

– Det blir spännande att se och det innebär samtidigt att den här delen av Klara kommer att inkorporeras mer i stan med allt ljus som teaterfasaden kommer att sprida, något som de fina nya gjutjärnslyktorna vid entrén redan gör, säger Pernilla Eduard.

Dimbar belysning

Även Leif Gustavsson, fastighetsförvaltare på Karlstads kommun är nöjd nu när projektet är genomfört.

– Väldigt kul att allting är klart. Totalt har vi monterat 32 armaturer som ska lysa upp teatern som blir ljusare och finare. De tänds i skymningen och lyser fram till midnatt.

– Ljuset är dimbart för att kunna anpassas i styrka. Satsningen kostar runt 800 000 kronor och vi har även byte av elcentraler och förstärkt byggnadens åskskydd, säger han.

”Ökad trygghet”

– Det känns riktigt bra att vi kunde få till både fasadbelysning som är vacker för ögat och en förbättrad gatubelysning för att skapa en ökad känsla av trygghet i området, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Karlstads teater ritades av arkitekten Axel Anderberg som även skapade Kungliga Operan i Stockholm. Teatern invigdes i november 1893 och är byggnadsminne sedan 1985.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHenrik LanderKarlstads kommunKlaraNöje/KulturPernilla Bergland EduardWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.