Hoppa till huvudinnehållet

Leander (L): "Inte fått så bra gensvar sedan jag sköt tama vildsvin"

Publicerad:
I augusti 2007 sköt Jan Leander fyra vildsvin på sin gård i Svarttjärn.
I augusti 2007 sköt Jan Leander fyra vildsvin på sin gård i Svarttjärn. Foto: Privat

Jan Leander (L) har fått bra gehör för sin motion att skolbarn från Dals Långed och Billingsfors ska kunna skjutsas med rälsbuss.

– Jag har inte fått så bra gensvar för något jag har gjort sedan jag sköt de tama vildsvinen i min trädgård, säger Jan Leander (L).

Redan i tisdags diskuterades frågan på kommunfullmäktige.

Jan Leander (L) passade då på att ställa en fråga till utbildningsutskottets ordförande Per Jonsson (C) om hur kommunen ska upphandla skolskjutsar inför läsåret 2022-2023.

– Hur ser tidsplanen för upphandlingen ut och vilka transportörer kan bli aktuella? undrade Leander.

Frågan ställdes mot bakgrund av Leanders motion att skolbarn från Dals Långed och Billingsfors ska kunna skjutsas med rälsbuss, som Dalslänningen berättat om.

Jan Leander (L) är nöjd med gensvaret för sin motion om skolskjutsar med rälsbuss.
Jan Leander (L) är nöjd med gensvaret för sin motion om skolskjutsar med rälsbuss. Foto: Sanna Stark

Något Leander tror skulle minska kostnaderna på sikt och att pengarna i stället skulle gå till DVVJ. Vidare skulle det ge god publicitet till Bengtsfors kommun, menar Leander.

Jonsson: "En bra fråga"

– Det är en bra fråga och vi har valt att göra en egen upphandling inför 2023 så att vi kan spara resurser och förhoppningsvis lägga mer pengar på skolan i stället, svarade Per Jonsson.

Per Jonsson (C), ordförande i utbildningsutskottet, lovar återkomma med besked.
Per Jonsson (C), ordförande i utbildningsutskottet, lovar återkomma med besked. Foto: Tommy Löfgren

Bengtsfors är tillsammans med Dals-Ed, Färgelanda och Åmål är överens om detta.

– Vi har haft DVVJ i åtanke i många år och DVVJ ska nu utreda vad det här ska kosta. Kommunstyrelsens arbetsutskott och utbildningsutskottet kommer att begära mer in information i den här frågan inför sommaren, sa Per Jonsson.

Nöjd med svaret

Jan Leander var nöjd med svaret.

– Jag kan också säga att jag inte har inte fått ett så bra gensvar för något jag har gjort sedan jag sköt de tama vildsvinen i min trädgård. På sikt så skulle också det här kunna innebära att vi kan erbjuda fri kollektivtrafik till vanliga resenärer. Så det skulle betyda mycket för Bengtsfors kommun, menade Leander.

Bakgrund: I augusti 2007 fick Jan Leander besök av fyra halvvuxna vildsvin på sin gård i Svarttjärn. Han försökte först jaga bort dem med en kvast, men det gick inte. Sedan sköt han ett, men de andra var kvar. Sedan sköt han ett till och ringde Axels chark och frågade om företaget tog emot vildsvin. Och det gjorde företaget. Leander sköt då samtliga vildsvin och fick en ersättning för det. Nämnas bör att årsungar av vildsvin får skjutas hela året.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunDVVJJan LeanderKommunfullmäktigePer JonssonPolitikRälsbussSkolskjutsVildsvin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.