Hoppa till huvudinnehållet

Läget fortfarande mörkt för Värmland – men här är lilla ljusningen

Publicerad:
Ökningstakten har minskat i Värmland.
Ökningstakten har minskat i Värmland. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

En tredje våg. Rekordmånga smittade. Toppen är inte nådd.

Läget i Värmland är allvarligt, men det finns hopp om en liten ljusning.

– Ökningstakten har gått ner, vilket är ett positivt tecken, säger smittskyddsläkaren Ingemar Hallén.

13 273 fall har totalt bekräftas i Värmland under pandemin. Drygt 4 000 av dem har konstaterats under mars och april.

Den tredje vågen har slagit hårt mot Värmland.

Under onsdagen konstaterades ett nytt dygnsrekord på 280 smittade. Detta efterföljde en redan dyster siffra. Under vecka 13 bekräftades 904 fall, vilket är den högsta noteringen hittills i pandemin.

– Vi är fortfarande på väg upp i den här vågen. Däremot så kan vi se ett tecken som är positivt och det är att ökningstakten inte är lika stor den senaste veckan som veckan innan, säger Ingemar Hallén.

TV: Här minns Rolf och Ulla-Lena sin son Adam Alsing

Andelen som testar positivt ligger fortsatt kvar på cirka 10 procent. Om den minskade ökningstakten är en indikation på en platå och att toppen närmar sig, vågar inte Ingemar Hallén slå fast:

– Det kan jag inte säkert säga, men ökningstakten har som sagt minskat, så det är i alla fall något optimistiskt som man kan se utifrån läget, säger han.

Minskat bland tonåringar

Tidigare har den ökade smittspridningen bland barn och unga utmärkt sig under våren. Det har bland annat lett till att flera skolor i länet fått övergå till distansstudier under en viss tid.

Ingemar Hallén är smittskyddsläkare i Region Värmland.
Ingemar Hallén är smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Även Region Värmland har rekommenderat länets gymnasieskolor att fortsätta bedriva distansstudier på deltid på grund av läget.

Nu har antalet fall minskat bland barn och unga, enligt Ingemar Hallén.

– Fortsättningsvis är det personer i yrkesaktiv ålder som smittas mest, 20–39-åringar. Men i yngre och äldre tonåren har faktiskt antalet fall minskat under vecka 13, säger han.

Denna vecka har de värmländska skolbarnen påsklov. Vad det i slutändan innebär för smittspridningen hänger helt på hur man spenderar lovet.

– Fortsatt när vi ser genom smittspårningen var folk smittas är det främst i familjen, i det egna hushållet, som man smittas. Därefter arbetsplatser och på tredjeplats ligger privata sammanhang, till exempel träffar och middagar. Så det är klart avgörande hur man tillbringar påsklovet för den fortsatta utvecklingen, säger han.

”Inte bra”

Apropå påsken så arrangerades den stora raggarkortegen mellan Kil och Charlottenberg under påskhelgen.

NWT bevakade kortegen på plats när flera hundratals människor från olika delar av Sverige samlades.

Coronabaksmällan efter påsken – nytt dystert veckorekord

Olämpligt arrangemang anser Ingemar Hallén sett till coronaläget i Värmland.

– När hundratals deltagare från olika delar av Sverige samlas så här är det inte bra. Särskilt när jag ser att en del har beskrivit fylla som en viktig komponent, förhoppningsvis gällde det inte alla. Men det här kan klart bidra till att läget förvärras.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.

Läs mer:

Linda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.