Försenad vaccination

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det behövs mer.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det är tyvärr bara att konstatera – vi har schabblat med vaccineringen mot Covid-19. Redan från början framstod regeringens mål om att alla skulle vara vaccinerade till runt midsommar som en glädjekalkyl. Nu dröjer det ännu längre.

Det var en inte särskilt trevlig påskhälsning som socialminister Lena Hallengren (S) bjöd på under skärtorsdagen. Regeringens vaccinationsmål spricker. Tidigare trodde man, eller inbillade man sig är en kanske mer rättvisande beskrivning, att alla över 18 skulle vara vaccinerade fram till halvårsskiftet. Nu säger man att alla skall ha fått sin första dos den 15 augusti.

I december var prognosen att 17,4 miljoner doser skulle levereras till slutet av juni, men nu räknar med 10,9 miljoner doser. Det är faktiskt en rejält stor skillnad. Om vi hade hoppats på en någorlunda virusfri sommar och semester så kommer sommaren att nästan vara över innan alla vaccinerats. Så mycket för att ha sett fram emot en någorlunda normal sommar i år.

Mycket beror i och för sig på faktorer utanför regeringens kontroll. De styr ju inte över förseningar hos de olika tillverkarna, särskilt Astra Zeneca, eller hur olika länder sitter och håller på doser och att det pratas om exportförbud. Men regeringen hade faktiskt kunnat spela en mer proaktiv roll tidigare.

Vi har helt förlitat oss på EU:s gemensamma vaccinstrategi. Då är vi lämnade på nåder åt vad EU kommit fram till och den fördelningsmekanism som råder mellan medlemsländerna. Vi har lagt alla ägg i en korg, som många kritiker uttrycker det, bland annat moderatledaren Ulf Kristersson.

Utöver EU-doserna borde vi också ha köpt upp vaccin på egen hand. Storbritannien och Israel är två länder som kommit längst i sin vaccinering, och de är inte med i EU. Fast utan EU hade vi knappast klarat det, men vi borde för att vara på den säkra sidan gått utöver EU. Om det blir doser över så är ju det inget problem resten av världen skulle ha behov av dem.

Nu är problemet det omvända, även om leveranserna växlas upp i veckan, till en halv miljon doser i veckan. Men den ena handen i regeringen verkar inte veta vad den andra gör. I påskhelgen gick den nytillträdde biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) ut och sade att vi borde avstå doser till övriga världen. Men det är inte aktuellt, sade Hallengren i går.

Sedan har vi schabblet med Astra Zenecas vaccin. De har haft svårt att leverera som utlovat, och ovanpå det har det ifrågasatts på grund av att man i ett mycket litet antal fall kunnat se ökad risk för blodproppar. Detta har gjort även myndigheter räddhågsna. Men även vanliga mediciner har biverkningar (läs bipacksedlarna om ni vill bli uppskrämda). Risken med att få Covid-19 är oerhört mycket större än eventuella biverkningar med Astra Zenecas vaccin. Den här debatten har varit i sorglig avsaknad av proportioner.

Glädjande är dock att 9 av 10 svenskar vill vaccinera sig enligt en färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten. Annars är det just åtgärder som att stoppa, även om det bara gjordes tillfälligt, Astra Zenecas vaccin något som inte torde befrämja vaccinationsviljan.

Nu vill det dock till att så många svenskar kan vaccineras så fort som möjligt. Även om det är fem över tolv så borde regeringen undersöka vilka andra vaccin som skulle kunna gå att upphandla för att snabba på vaccinationsprocessen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.