Hon insjuknade i covid-19 i september, hade antikroppar i november och tog sin första vaccinspruta i mars.
Men för lite mer än två veckor sedan blev Johanna Stolpe, 31, sjuk på nytt – och testade positivt.
– Jag blev så paff, säger hon.
Johanna Stolpe vilar upp sig i huset utanför Skattkärr efter påsken. Hon, som många andra i vården, har fått spendera högtiden i jobbdressen.
Efter flera pass på kirurgin vid Centralsjukhuset i Karlstad har hon möjlighet att få vara ledig i tre dagar.
Och det behövs. Förutom stressen på jobbet har hon en slitig period kantad av covid-19 — gånger två – bakom sig, samt en sjukskrivning.
Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms skyddet efter coronaviruset ligga kvar åtminstone i ett halvår.
Av Johanna Stolpes senaste covid-19-test att döma tog det sex månader och tre veckor innan hon på nytt drabbades.
Ny coronasmäll för Värmland – flest fall under ett dygn hittills– Man tänker ju liksom, nu när man har haft en gång så får man det inte ännu en gång. Fast sedan förstår jag att man kan få det igen – men kanske inte att det ska gå så fort, säger hon.
Fick frossa
Det var i början av september som hon blev trött och fick andra vanliga förkylningssymtom. Hon testade sig.
Positivt.
Därefter fick hon följa de restriktioner som finns för alla: hålla sig hemma och vänta på att friskna till.
Även resten av familjen blev sjuk.
Coronabaksmällan efter påsken – nytt dystert veckorekordMen allteftersom tiden gick blev Johanna Stolpe bra igen och kunde återvända till jobbet som undersköterska på kirurgin på Centralsjukhuset.
I november tog hon ett antikroppstest.
– Och jag hade antikroppar, fast de var inte jättestarka, säger hon.
Men då kände hon att hon kunde pusta ut lite. Och än mer kunde hon pusta ut några månader senare.
Hon fick möjlighet att boka en vaccintid. Och den 3 mars injicerades hon med 0,5 milliliter vaccin av märket Astra Zeneca.
– Jag fick lite feber och frossa under kvällen och natten, annars kände jag inte mer, säger hon.
Det var kända milda biverkningar som man kan drabbas av i samband med vaccination. Det är ett tecken på att immunsystemet har aktiverats.
”Jag testade mig”
Men det riktiga bakslaget kom tre veckor senare.
– Jag blev lite snorig och kände att jag var tvungen att testa mig, säger Johanna Stolpe.
– Man behöver ju inte testa sig på ett halvår om man har haft det, utan då stannar man bara hemma tills man är frisk. Men nu var det sex månader och tre veckor sedan, så jag var tvungen att ta det här testet, och det var ju en jäkla tur att jag gjorde det, säger hon vidare.
Svaret? Positivt.
– Jag blev så paff, säger Johanna Stolpe.
Denna gång blev ingen annan i hushållet sjuk, och Johannas symtom förblev milda och försvann relativt snabbt.
– Jag tänker så här, jag ska ju få vaccin snart här igen, hoppas jag. Efter det så borde jag vara fri från den här skiten.
Nu kan alla i åldersgruppen boka vaccintid – så här gör duAtt testa positivt efter vaccin är också ovanligt, men förekommer.
I Sverige har totalt lite fler än 3 000 personer fått covid-19 mer än 14 dagar efter en dos, visar Folkhälsomyndigheten.
Smittskyddsläkaren:
Ingemar Hallén är Region Värmlands smittskyddsläkare. Han säger att det än så länge är ovanligt att drabbas av covid-19 två gånger, även om det förekommer.
– Vi har hittills sett en del konstaterade fall i Värmland. Men det är inte jättemånga. Det kommer dock sannolikt att öka desto längre tiden går. Det här är något som främst Folkhälsomyndigheten samlar kunskap om, då det krävs ett nationellt perspektiv, säger han.
Samtidigt betonar han att två positiva test inte nödvändigtvis betyder att man drabbats på nytt, betonar smittskyddsläkaren.
– Två positiva PCR-prover tätt inpå varandra behöver inte betyda att man har insjuknat igen, utan då kan det vara samma virus som ger utslag.
Viktigt att vaccinera
Trots att man har haft covid-19 och testat positivt för antikroppar är det viktigt att fortfarande vaccinera sig, menar smittskyddsläkaren, även om det kan se annorlunda ut i framtiden.
Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland– Det förs diskussioner på nationell nivå om det bara behövs en dos om man har antikroppar. Men i nuläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten två doser, säger Ingemar Hallén.
Risken att återinfekteras av covid-19 är större hos äldre, än yngre, visar en nyligen publicerad dansk studie.
Med den anledningen är det särskilt viktigt att de äldre vaccinerar sig, trots att man haft infektionen tidigare.
– Definitivt, särskilt om det var länge sedan man var sjuk, säger smittskyddsläkaren.
Så undviker du att smitta andra
Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.
Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.
Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.
Läs mer:
Linda, 44, förlorade sin pappa i covid-19 – anmäler sjukhusetFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”Minns du hur det såg ut innan pandemin?178 dagar på sjukhus – Hammaröbon Christer, 55, vårdades med konstgjord lungaAvslöjar: Område i Karlstad bland de värst coronadrabbadeFembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilVårdanställd jobbade med covid-19 – slipper avskedAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland