Bubbel från Byrån: Ett brott som inte kan relativiseras

Publicerad:
En ny utredning föreslår bland annat att vätskorna i e-cigaretter bara ska få smaka tobak, istället för att ha frukt- eller godissmak, skriver Byrån. Foto: Erik Nylander/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Försvarsmaktens drag imponerar. Om den kan stoppa padelforceringen bör den kunna försvara oss mot det mesta, skriver Byrån.

Brottsförebyggande rådet presenterade i veckan statistik över islamofobiska brott. En otäck utveckling där människor misshandlar och hotas för sin religiösa tro. Samtidigt är de islamofoba brotten en av få kategorier där kriminologer inte försöker relativisera de kränkningar som skett.

Ingen säger att offren råkade vara på fel ställe vid fel tillfälle, att det är sådant här man får räkna med i en öppen värld, eller att islamofobin faktiskt var värre på 1600-talet. Så borde det alltid vara då människor utsatts för brott.

Försvaret och padelarmén

Under pandemin har padelspelandet exploderat, och likaså nya padelhallar. Det verkar som att inget kan stoppa den skenande trenden – förrän nu.

I Umeå har Försvarsmaktens protester nu lett till att bygglovet för en ny padelhall har dragits in (Västerbottens-Kuriren 23/3). Försvarsmaktens drag imponerar. Om den kan stoppa padelforceringen bör den kunna försvara oss mot det mesta.

Rök ut dem!

Regeringen har tagit kampen mot tobak vidare till sådant som saknar tobak. En ny utredning föreslår bland annat att vätskorna i e-cigaretter bara ska få smaka tobak, istället för att ha frukt- eller godissmak. Märkligt nog gäller det oavsett om e-vätskan innehåller beroendeframkallande nikotin eller inte.

Byrån tolkar det som att regeringen vill ta kampen vidare mot allt som påminner om exempelvis snus, cigaretter eller pipor. Därför följer här en påbörjad lista på sådant som också borde påtvingas smak och doft av tobak: visselpipor, karaktären snusmumriken, febertermometrar för munnen, runda skoputsburkar och rökt fisk.

Släck lampan, tänd skärmen

Earth hour, som i år inföll den 27 mars, sägs visserligen vara en symbolisk handling snarare än en metod för att spara el. Men det vore åtminstone positivt om själva manifestationen inte var pådrivande i energiförbrukningen.

Trots det var det påtagligt populärt hos olika organisationer att livesända sina aktiviteter under Earth hour. När lamporna släcktes skulle således skärmarna slås på.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

BRÅBubbel från ByrånEarth HourElFörsvarsmaktenHatbrottKlimatPadelRegeringenSigneratTobakUmeå

Läs vidare