Hoppa till huvudinnehållet

Brigadmuseum öppet igen: ”Det kom besökare som ropade äntligen”

Publicerad:
Klara Sköld är tillförordnad museichef på Brigadmuseum, som äntligen öppnat igen efter nästan fem månader utan besökare. Foto: Tommy Andersson

Efter fem månaders pandemistängning har Brigadmuseum öppnat igen. Inte bara museipersonalen har längtat:

– I förmiddags hade vi några besökare som kom in och ropade ”äntligen”, berättar Klara Sköld, tillförordnad museichef.

På tisdagen öppnade museet efter att ha varit stängt sedan i november.

– Det känns väldigt fint att kunna ta emot besökare igen. Det är ju det vi är till för – vi är till för att sprida kulturarvet, säger Klara Sköld.

Under stängningsperioden har Brigadmuseum bjudit på en del digitala upplevelser, men att uppleva museet på plats blir förstås något annat.

Besökarna som kommer nu får dessutom se en uppdaterad basutställning, för det har inte varit tyst och tomt bakom den låsta entréporten under de nära fem månaderna som gått sedan stängningen.

Kreativ period

– Vi har haft en väldigt kreativ period. Vi har fokuserat på att göra om stora delar av vår basutställning. Vi är ett litet team här och alla har varit en del av processen, säger Klara Sköld.

Mycket blev gjort under stängningen och omgörningen kommer att fortsätta, även nu när besökarna släpps in.

– Vi gör lite i taget. Vi tar rum för rum.

100 får vara inne

Beslutet att öppna togs sedan begränsningsreglerna som tidigare gällt för exempelvis butik och gym, utökats till att omfatta även museer. Antalet besökare begränsas utifrån vilken yta som finns.

För Brigadmuseums del innebär det ett tak på 100 personer samtidigt.

– Vi har klädnypor för att hålla räkning, säger Klara Sköld.

För att smittsäkra besöken har flera åtgärder vidtagits.

– Vi har ställt ut handsprit och strukturerat hur man ska köa och hur man ska gå inne på museet för att inte mötas i onödan. Vi har även minskat antalet sittplatser inomhus i caféet.

Längtan efter kulturen

Många museer har haft stängt, flera har fortfarande inte öppnat, och vilka följder det stängda Museisverige får på sikt återstår att se. Klara Sköld ser i vart fall två effekter framför sig:

– Jag tror att vi alla längtar mer än någonsin efter museer och kulturupplevelser. Många museer har också kommit längre i sin digitaliseringsprocess och har hittat nya sätt att nå allmänheten.

På Brigadmuseum i Karlstad berättas historia i smått och stort från kalla krigets dagar.
På Brigadmuseum i Karlstad berättas historia i smått och stort från kalla krigets dagar. Foto: Lena Richardson

Hon tror inte att folk glömt bort museerna under den ofrivilliga stängningen.

– I så fall får vi jobba hårdare på att nå ut med allt som finns! Men vi hade några besökare här i förmiddags som kom in och ropade ”Äntligen har ni öppnat”, så jag tror inte att besökarna glömt oss.

Kanske finns det rentav ett uppdämt behov av kultur?

– Man hör ju många som längtar efter att göra något, gå på restaurang, gå på bio, gå på museum. På något sätt har den här tiden lärt oss att uppskatta sådana saker – tänk dig bara att att få gå på en stor föreställning igen och att få trängas lite innan.

Artikeltaggar

BesöksnäringBrigadmuseetFolkhälsomyndighetenHistoriaKarlstadKlara SköldMuseumNöje/KulturPandemiTurismVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.